Mituri despre sănătate pe care n-ar mai trebui să le crezi de azi

  • Publicat:
Mituri despre sănătate pe care n-ar mai trebui să le crezi de azi

Trăim vremuri în care informația se răspândește cu viteza luminii, iar oamenii astăzi au acces la orice fel de zvon, fie că este real sau complet neadevărat. Printre acestea se numără și miturile despre care vom vorbi astăzi, cu atât mai periculoase cu cât vizează starea noastră de sănătate generală. 

Hai să vedem: pe câte dintre ele le consideri adevărate?

Te trage curentul dacă stai cu geamul deschis

În definiție, curentul este mișcarea aerului care se produce atunci când sunt lăsate mai multe uși/geamuri deschise, simultan. Practic, curentul nu este decât o masă de aer rece care se deplasează cu o anumită viteză într-un spațiu semi-închis. La nivelul corpului uman, această este o schimbare ușoară de temperatura. Astfel, corpul intră într-o stare de amorțeală, nicidecum nu se îmbolnăvește. 

Vei răci dacă ieși cu părul ud afară 

Singurul “rău” pe care ți-l poți provoca atunci când ieși într-un mediu rece cu părul proaspăt spălat este o stare de disconfort din cauza senzației de frig pe care ți-o oferă umezeală de pe scalp, dar în nici într-un caz nu vei răci. 

Dacă citești sau stai prea aproape de ecranul unui gadget, îți vei strica vederea

Și aici, singurul “rău” pe care ți-l poate provoca statul în fața unui ecran este o durere de cap. Cel mult! Dar, în niciun caz nu îți va afecta vederea. De altfel, nu există niciun fel de dovezi științifice conform cărora luminozitatea redusă afectează ochii pe termen lung.

Vei face roșu în gât dacă consumi alimente reci

La fel că în cazul răcelii, durerea sau roșul în gât este rezultatul contractării unui virus și nu are nicio legătură cu temperatura alimentelor ingerate. Mai mult de atât, când ai o infecție în gât, este chiar recomandat să consumi alimente și băuturi reci pentru a calma inflamația și iritația din zonă.

Te vei îngrășa dacă te lași de fumat 

Fumatul este un obicei repetitiv cu care creierul se obișnuiește și pe care îl preia că parte din rutină. Potrivit specialiștilor, odată ce acest obicei este stopat, creierul are tendința să înlocuiască acel tabiet cu un altul care să-i satisfacă nevoile, în cazul acesta fiind vorba despre mâncat. Astfel, oamenii care s-au lăsat de fumat au tendința să mănânce mai mult, însă nu e o problemă biologică, ci una psihologică, care poate fi controlată.

Citește și: Medicii au spulberat mitul: Ce se întâmplă, de fapt, dacă înghiți gumă de mestecat, din greșeală

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult