Molnupiravir, medicamentul care distruge coronavirusul în 5 zile, aprobat în Marea Britanie

  • Publicat:
  • Actualizat:
Molnupiravir, medicamentul care distruge coronavirusul în 5 zile, aprobat în Marea Britanie
Sursa foto: Shutterstock

Medicamentul care distruge coronavirusul nu e ivermectina, nici favipiravir, nici arbidol, ci molnupiravir. Alte două medicamente s-au dovedit eficiente în tratamentul formelor ușoare, moderate și severe de COVID-19.


Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA) din Marea Britanie a aprobat utilizarea în regim de urgență a acestui medicament antiviral oral, pe baza rezultatelor pozitive din studiul clinic de fază 3 MOVe-OUT, potrivit gov.uk.

În cadrul acestuia, pacienții cu forme uşoare sau moderate de COVID-19 au primit 800 mg molnupiravir, de două ori pe zi, timp de 5 zile.

Acest medicament este un excelent aliat în lupta noastră cu pandemia de COVID-19. De reținut că medicamentul nu înlocuiește necesitatea vaccinării, ci oferă doar o protecție suplimentară persoanelor la risc, a declarat Sajid Javid, ministrul britanic al sănătăţii.

Medicamentul este indicat pacienților COVID care prezintă cel puţin un factor de risc care i-ar putea predispune la evoluția severă a bolii (vârsta peste 60 de ani, diabet, boli cardiace, obezitate) și care nu necesită administrare de oxigen. De asemenea, molnupiravir are eficiența cea mai ridicată dacă este administrat în primele 5 zile de la debutul simptomelor COVID.

Sunt în evaluare și cererile de autorizare depuse de compania producătoare în atenţia altor agenţii de reglementare, inclusiv către FDA şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).


Acest nou medicament antiviral – molnupiravir – a dovedit deja că are efecte asupra coronavirusului, aflându-se în faza 3 de testare. Pastila de molnupiravir se ia de 2 ori pe zi, timp de 5 zile, spun cercetătorii.

Potrivit rezultatelor din studiile clinice, publicate în revista Nature, medicamentul reduce cu aproximativ 30% riscul de spitalizare sau deces pentru pacienții cu factori ce îi pot predispune la o evoluție severă a bolii, cum ar fi obezitatea, vârsta de peste 60 de ani, diabetul sau bolile de inimă.

Dacă va trece de faza 3 de testare, înregistrând succesul din faza precedentă, și va obține autorizația FDA, medicamentul va fi disponibil pentru tratamentul formelor ușoare și moderate de COVID-19 cel mai probabil până la sfârșitul anului 2021.

Autorul studiului, profesorul Carlos del Rio, spune că medicamentul poate reduce semnificativ riscul de forme grave de COVID-19, așa cum oseltamivir (Tamiflu) acționează în cazul gripei. Astfel, persoanele infectate ar scăpa mai rapid de încărcătura virală și ar fi mai ferite de simptomele agresive ale bolii, care pot necesita internare în spital sau, mai grav, în secțiile de Terapie Intensivă.

Acesta este medicamentul care distruge coronavirusul în doar 5 zile. Asta am observat în studiul nostru. Suntem entuziasmați, dar vrem să vedem dacă acesta are efect și în ameliorarea formelor severe de boală. Acesta va fi obiectivul nostru în ultima fază de testare a medicamentului, spune dr. Wendy Painter, care a făcut parte din echipa de cercetare.

În prezentarea oferită de experți se arată că molnupiravir este un medicament antiviral care previne replicarea (înmulțirea) virusului SARS-CoV-2, evitându-se astfel furtuna de citokine care determină forma gravă a bolii.

O analiză intermediară a studiului de fază 3 a constatat că 7,3% dintre pacienții tratați cu molnupiravir au fost spitalizați în termen de 29 de zile. Dintre pacienții care au primit un placebo, 14,1% au fost spitalizați sau au murit până în ziua 29. Nu a fost raportat niciun deces la pacienții cărora li s-a administrat molnupiravir în perioada de 29 de zile, în timp ce la pacienții tratați cu placebo au fost raportate opt decese.

Toți cei 775 de participanți la studiu au avut COVID-19 confirmat în laborator și au primit în mod aleatoriu molnupiravir sau un placebo în termen de cinci zile de la apariția simptomelor. Participanții nu au fost vaccinați și aveau cel puțin un factor risc.

Printre cei mai comuni factori de risc se numărau obezitatea, vârsta de peste 60 de ani și faptul că aveau diabet sau boli de inimă.

Studiul de fază 3 a studiului s-a desfășurat în peste 170 de locații, în țări precum SUA, Brazilia, Italia, Japonia, Africa de Sud, Taiwan și Guatemala.

Medicamentul molnupiravir (pastilă) de la Merck reduce la jumătate spitalizările COVID-19. Deocamdată anunțat doar în presă, așteptăm și datele complete și publicațiile aferente. Acesta a fost unul dintre cele mai importante obiective de la începutul pandemiei – identificarea unui tratament care să vindece eficient simptomele severe.

Dacă anunțul de la Merck se va valida prin datele științifice, acesta s-ar putea să fie unul dintre cei mai mari pași în direcția revenirii la normal, a scris Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică pe pagina sa de socializare.

Eficacitatea molnupiravirului nu a fost afectată de momentul apariției simptomelor sau de factorii de risc de bază ai pacienților, a arătat studiul. De asemenea, medicamentul s-a dovedit a fi eficient în mod constant în tratarea tuturor variantelor de COVID, inclusiv a tulpinii Delta, dominantă pe scară largă și foarte transmisibilă. Doar 1,3% din cei tratați cu molnupiravir au întrerupt tratamentul din cauza unui eveniment advers – mai puțin decât cei 3,4% din grupul placebo care au făcut acest lucru.

În studiul de fază 2 au fost incluse 202 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, tratate în ambulatoriu, cu febră și alte manifestări respiratorii.

Participanții au fost împărțiți în 3 grupuri, fiecăruia fiindu-i administrat medicamentul în concentrație diferită: 200, 400, respectiv 800 mg de molnupiravir. Toate cele 3 categorii de participanți au fost comparate cu grupuri de control placebo.

După o perioadă de 5 zile în care le-a fost administrată pastila de molnupiravir, de 2 ori pe zi, experții au recoltat probe din exsudatul nazofaringian la 3, 5, 7, 14, respectiv 28 de zile.

Astfel, specialiștii au observat că nicio persoană din grupul în care a fost administrat medicamentul nu mai avea urme de SARS-CoV-2 în probele recoltate, în timp ce la aproape un sfert din grupul placebo, chiar și la 10 zile de la debutul simptomelor, încă erau semne de încărcătură virală.

Medicamente pentru forme moderate și grave de COVID-19

Alte două medicamente antivirale sunt în faze avansate de testare – unul pentru pacienții cu forme grave de COVID-19 care necesită spitalizare, altul pentru formele ușoare sau moderate de boală care pot fi tratate la domiciliu.

Primul este opaganib (Yeliva), cu acțiune dublă (antivirală și antiinflamatoare), care ar putea reduce nevoia de oxigen pentru pacienții cu forme grave de COVID, după cum arată studiile de fază 2 și 3.

Al doilea medicament este upamostat (RHB-107), folosit pentru prevenirea formelor grave de boală, mai precis în tratamentul ambulatoriu al pacienților cu forme ușoare sau moderate.

Avem nevoie urgent de tratamente orale pentru COVID. Nu ne putem baza doar pe vaccinuri. Dacă am avea o pastilă care să fie administrată rapid, în primele zile de boală, mai ales la pacienții cu risc sau care nu dezvoltă anticorpi în urma vaccinării, am putea preveni agravarea stării de sănătate a acestora. Dacă aceste medicamente aflate acum în faza de testare vor da rezultate bune și nu observăm reacții adverse grave, nu văd de ce nu le-am folosi mai repede, cu autorizare de urgență, a declarat dr. Sarah Doernberg, medic infecționist la Universitatea California.

Avem nevoie de un tratament. Vaccinurile nu sunt de ajuns!

Specialista susține că vaccinarea anti-COVID previne formele grave de boală, dar nu va duce la eradicarea coronavirusului. Iar asta pentru că vor exista persoane care fie nu vor dori să se vaccineze, fie nu vor dezvolta anticorpi în urma vaccinării, fie nu vor putea să se vaccineze pentru că prezintă diverse contraindicații sau pentru că pur și simplu încă nu au acces la vaccin, cum este cazul multor țări sărace sau în curs de dezvoltare care nu au încheiat contracte cu marile companii producătoare de vaccinuri anti-COVID.

De aceea, spune ea, trebuie să descoperim un tratament eficient, sigur, accesibil și ușor de administrat care să îi poată ajuta pe toți oamenii, fie că sunt sau nu vaccinați.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult