Morcov proaspăt sau fiert? Vezi care variantă este mai sănătoasă!

Pentru că prin fierbere îşi pierde duritatea, morcovul este mai uşor de mestecat, iar organismului îi este mai uşor să-l digere, "storcându-l" astfel de o cantitate mai mare de betacaroten.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Morcov proaspăt sau fiert? Vezi care variantă este mai sănătoasă!

De multe ori auzim că legumele şi fructele în stare crudă sunt cele mai sănătoase. Dar este oare adevărat?

Aţi crede că morcovii raw nu sunt la fel de benefici sănătăţii precum cei fierţi?

Profesorul Lesley Regan a demonstrat pentru că nu în stare crudă, ci pregătiţi la temperatură înaltă, morcovii sunt mai bine absorbiţi, fiind astfel mai sănătoşi!

Cel mai important element conţinut de morcovi este betacarotenul, un antioxidant ce-i conferă acestuia culoarea specifică, portocalie. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în retinol. Însă nu în forma sa naturală, ci mai degrabă fiert, morcovul pare a fi mai util organismului.

Pentru a vedea ce se întâmplă cu morcovii odată ajunşi în intestine şi pentru a putea stabili sub ce formă ne aduc cele mai multe beneficii, profesorul Lesley Regan a demarat un experiment destul de simplu, filmat într-un laborator al Institului de Cercetare Alimentară din Marea Britanie.

A mestecat câţiva morcovi, iar bolului rezultat i-a dat drumul într-o maşinărie ce imită perfect intestinele umane. După circa 12 de minute, timp în care morcovii au trecut prin aşa-zisul stomac, profesorul Regan a prelevat ultimele rămăşiţe ale legumei, le-a amestecat cu ulei şi le-a analizat apoi cu atenţie.

Cu cât uleiul devine mai închis la culoare, cu atât mai mult betacaroten este disponibil pentru a fi absorbit de c[tre organism. Uimitor este că rezultatele indică o mai mare absorbţie a betacarotenului în cazul morcovilor fierţi decât în cazul morcovilor cruzi, ceea ce ar trebui să le dea de gândit adepţilor dietei raw.

Pentru că prin fierbere îşi pierde duritatea, morcovul este mai uşor de mestecat, iar organismului îi este mai uşor să-l digere, „storcându-l” astfel de o cantitate mai mare de betacaroten.

Practic, în urma fierberii, 60% din betacaroten este absorbit de organism, comparativ cu doar 5% în cazul morcovilor în stare naturală.
Ba mai mult decât atât, morcovii fierţi şi trecuţi prin blender se pare că sunt cei mai buni, întrucât betacarotenul pe care îl conţin este absorbit în procent de 90%!

Sursa: bbc.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: