Consumul de fructe şi legume viu colorate bogate în antioxidanţi previne scleroza laterală amfitriotică, denumită şi boala lui Lou Gehrig.
Boala este caracterizată printr-o pierdere treptată a celulelor nervoase ale creierului şi ale măduvei spinării (neuroni motori). Aceşti neuronii transmit muşchilor voluntari comanda care face posibilă mişcarea.
Boala lui Lou Gehrig este invalidantă şi, în timp, fatală: vorbitul, mâncatul şi alte funcţii esenţiale devenind dificile şi, apoi, imposibile.
“Noi descoperiri sugerează că alimentele bogate în carotenoide ar putea ajuta la prevenirea sau întârzierea instalării sclerozei laterale amfitriotice”, a declarat cercetătorul Kathryn C. Fitzgerald, de la Harvard.
Beta-carotenul poate fi găsit în legume precum morcovi, cartofi dulci, dovelecei, iar luteina este conţinută de legumele de culoare verde închis, cum ar fi spanacul şi varza creaţă.