Moș Loghin, veteranul de război din Fărău care și-a recăpătat complet vederea la 102 ani, după ce a fost operat cu succes la ambii ochi

  • Publicat:
Moș Loghin, veteranul de război din Fărău care și-a recăpătat complet vederea la 102 ani, după ce a fost operat cu succes la ambii ochi
Sursa foto: MapN

Moş Loghin este veteran de război și recent a împlinit frumoasa vârstă de 103 de ani. În urmă cu 2 ani l-a lăsat vederea, iar pentru a se descurca în gospodărie, a fost nevoit să se sprijine de cârje.

Bărbatul a avut parte, însă, de o minune. În urma investigațiilor de specialitate, veteranul de război a fost supus unei intervenții chirurgicale care l-a ajutat să își recapete vederea.

Moș Loghin, unul dintre cei mai vârstnici pacienți din România operați la ambii ochi

În urmă cu 2 ani pe Moș Loghin l-a lăsat vederea și nu mai putea merge prin gospodărie decât cu ajutorul carjelor sau însoțit. În luna august, fiii veteranului l-au dus la doctor la Alba Iulia pentru investigații de specialitate și în cele din urmă, pentru operație.

Intervenția de mare complexitate și finețe a fost realizată de către Dr. Teodor Holhos și echipa sa de la clinică de oftalmologie cu același nume. Și a fost o reușită.

Medicul oftalmolog a declarat pentru ziarul ‘Unirea’ că intervenția chirurgicală propriu-zisă a durat 3 minute și a presupus înlocuirea cristalinului. Dr. Teodor Holhoș a apreciat că Moș Loghin este unul dintre cei mai vârstnici pacienți operați la ambii ochi.

Moș Loghin, poveste emoționantă de viață

Povestea lui este una tulburătoare. Rănit grav pe front, trăieşte de 70 de ani cu schijele războiului în el.

„Moşu’ Loghin e un om mărunţel, foarte călit de viaţă şi împăcat cu toate. A avut zece copii. Nouă dintre ei îi trăiesc, fiind stabiliţi în ţară şi străinătate. E tare mândru de toţi. Are o fată în satul vecin, în Sânbenedic, care vine zilnic, le face de mâncare părinţilor şi îi îngrijeşte.

A fost încorporat la Batalionul 5 Vânători de Munte din Abrud şi a ajuns până în Cecenia. În urma unui atac al partizanilor ruşi, a fost grav rănit la picioare, în Crimeea.

Ioan Loghin a fost abandonat de camarazii săi în groapa în care se refugiaseră şi unde au fost atacaţi ulterior.

A stat acolo inert până spre seară. De sete şi având dureri insuportabile, simţea cum i se usucă trupul şi că moare. Armata, povesteşte el, aduna noaptea în nişte camioane morţii şi, eventual, şi răniţii. Aşa au dat de el, mai mult mort decât viu. A fost pus deasupra morţilor! În noaptea aceea a fost operat într-un spital improvizat, fiind anesteziat cu morfină”, se arată în relatările Petruţei Pop de la Cercul Militar Alba Iulia.

Urmărește CSID.ro pe Google News