Bărbaţii şi femeile nu fac sex oral doar ca să-ţi satisfacă partenerii, sau ca element vital al preludiului, există câteva dovezi ştiinţifice care explică motivele din spatele actul sexual.
Ce spun oamenii de ştiinţă despre atitudinea partenerilor faţă de sex oral? Deşi a devenit tot mai popular pentru că nu conduce la sarcină, sexul oral are un scop de natură evoluţionistă.
Potrivit unui studiu publicat în revista Journal of Reproductive Immunology, explicaţia pentru care femeile oferă sex oral partenerilor este asociată cu înghiţirea spermei. Se pare că prin acest act corpul se familiarizează cu ADN-ul celeilalte persoane. Asta este de ajutor pentru sistemul imunitar, în special în perioada sarcinii, deoarece corpul femeii nu va percepe genele bărbatului ca fiind “străine”.
În perioada sarcinii, afecţiunile sunt dese tocmai pentru că organismul percepe fetusul ca fiind un corp străin. Cercetătorii susţin că prin înghiţirea spermei corpul femeii se aclimatizează cu noul ADN.
În ceea ce priveşte motivul pentru care bărbaţii îşi satisfac partnerele astfel, un studiu susţine că sexul oral împiedică o posibilă aventură. Cercetătorii de la Universitatea Oakland au intervievat un eşantion de 243 de indivizi, toţi aflaţi într-o relaţie. Întrebarile au fost pe teme legate de relaţiile lor: atracţia faţă de partenera, gradul de satisfacţie, obiceiurile sexuale ale partenerei şi alte convingeri pe tema infidelităţii partenerei. Punând cap la cap răspunsurile, cercetătorii au descoperit că bărbaţii care aveau suspiciuni că sunt sau ar putea fi înşelaţi, prestau mai des sex oral.
Cercetătorii americani au descoperit şi faptul că bărbaţii sunt mai înclinaţi să ofere sex oral dacă cred că partenera lor este foarte atractivă şi că există riscul de a fi sedusă de un alt bărbat.
Dintr-o perspectivă evolţionistă, sexul oral previne o posibilă competiţie cu un alt bărbat.