Motivul ştiinţific pentru care femeile simt nevoia să doarmă mai mult decât bărbaţii

Pentru a se trezi odihnite, se pare că femeile au nevoie de 20 de minute în plus de somn în comparaţie cu bărbaţii. Iată motivul!
  • Publicat:
Motivul ştiinţific pentru care femeile simt nevoia să doarmă mai mult decât bărbaţii

Pentru a se trezi odihnite, se pare că femeile au nevoie de 20 de minute în plus de somn în comparaţie cu bărbaţii, arată un studiu recent al cercetătorilor britanici de la Universitatea Loughborough. Sigur, e greu să fii femeie în secolul 21, când trebuie să faci faţă unui job stresant şi grijilor de acasă, dar motivul pentru care simţim nevoia să dormim mai mult nu ţine de aceste lucruri, sunt de părere savanţii.


Ei au descoperit că la baza nevoii femeilor de a dormi mai mult stă structura cerebrală a acestora, care este diferită de a bărbaţilor. 

În urma unui chestionar la care au răspuns peste 200 de femei şi bărbaţi de vârstă mijlocie, experţii au descoperit că reprezentantele sexului frumos au nevoie de cel puţin 20 de minute în plus de somn pentru a se trezi odihnite, scrie medicaldaily.com

Creierul femeilor diferă de cel al bărbaţilor, dar asta nu este o noutate. Un studiu din 2013 al cercetătorilor de la Universitatea Pennsylvania a confirmat că femeile sunt campioane la multitasking, pe când bărbaţii cam dau rateuri la acest aspect.

„Creierul femeilor este capabil să răspundă mai multor sarcini în acelaşi timp, deci este şi mai solicitat, de unde şi nevoia mai mare de odihnă”, declara la momentul respectiv Jim Horne, autorul studiului. 

De asemenea, un alt motiv pentru care necesitatea de somn este mai intensă în cazul femeilor rezidă în riscul crescut al acestora de a se confrunta cu depresia, furia sau stresul psihologic. 

„Cu cât ne solicităm mai mult creierul în timpul zilei, cu atât vom avea nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare, deci de mai mult somn”, a adăugat Horne. 

Somnul de calitate ajută creierul să se refacă, să se încarce cu energie. 

Dacă nu dormim între 7 şi 9 ore pe noapte, riscăm să luăm mult mai uşor în greutate, să fim mai obosite, mai puţin atente, deprimate şi mai expuse riscului de boli precum diabetul sau afecţiunile cardiovasculare. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult