Două ţări africane au raportat cazuri de varioala maimuței. Cazuri au fost raportate în Zambia şi Ghana pentru prima dată în acest an, a declarat OMS. Africa este paralizată de această boală care poate fi fatală.
Numărul cazurilor suspecte a crescut cu 3,6%, ajungând la 36.787 la începutul lunii octombrie 2024, a adăugat organizaţia OMS.
„Ţara cea mai afectată în 2024 continuă să fie Republica Democratică Congo (6.169 de cazuri confirmate, 25 de decese), urmată de Burundi (987 de cazuri confirmate, fără decese) şi Nigeria (94 de cazuri confirmate, fără decese)”, a precizat OMS.
Circa 85% din cazurile suspecte au fost înregistrate în RDC, această ţară semnalând peste 6.000 de cazuri bolii, cunoscută și sub numele de variola maimuţei. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că numărul real al cazurilor este mult mai mare.
Mpox s-a răspândit în Zambia şi Ghana, însă doar o parte din persoanele care prezintă erupţii cutanate sunt testate! În plus, experții susțin că boala se transmite prin contact sexual. Mai exact, prin contact direct cu pielea sau cu membranele mucoase ale unei persoane infectate.
Mpox sau variola maimuței se transmite atât de la animale la oameni, cât și între oameni, prin contactul fizic direct și indirect și poate cauza febră, dureri musculare și leziuni. Boala provoacă erupţii pe tot corpul şi poate fi fatală pentru copiii de vârstă mică şi pentru persoanele cu un sistem imunitar compromis.
Deși vaccinarea nu este posibilă la scară largă, există persoane care, dacă vor, se pot imuniza împotriva mpox.
„Este vorba despre cei care pleacă în străinătate, în Africa, mai exact. Dar o fac cu bani din propriul buzunar. Vaccinul costă în jur de 40-50 de euro. Vaccinuri împotriva variolei maimuței avem, dar avem în doze puține”, a explicat dr. Marinescu, pentru Adevărul.
Medicul a anunțat, în acest context, deschiderea în cadrul spitalului Matei Balș a unui Centru de Medicina Călătorului. „Într-o săptămână, două, vom avea și noi unul”.
Sursa foto: shutterstock