Mulţi români aleg singuri medicamente pentru afecţiuni minore. Câţi o fac însă corect? STUDIU

Românii sunt cunoscuţi în Europa pentru automedicaţie. Un studiu arată că atunci când vine vorba de afecţiuni minore şi sunt necesare medicamente fără reţetă.
  • Publicat:
Mulţi români aleg singuri medicamente pentru afecţiuni minore. Câţi o fac însă corect? STUDIU
Mulţi români aleg singuri medicamente pentru afecţiuni minore. Câţi o fac însă corect? STUDIU, foto Shutterstock

62% dintre români folosesc produse care se eliberează fără prescripţie medicală pentru a le gestiona primele simptome ale unei afecţiuni minore,  potrivit unui studiu realizat pentru RASCI de către compania de cercetare de piaţă IPSOS, în cadrul campaniei educaţionale „Despre sănătate, cu responsabilitate”.

Potrivit acestui studiu, confruntaţi cu simptome ale unei afecţiuni minore pe parcursul ultimelor 12 luni, ca primă reacţie, 39% dintre respondenţi au declarat că au folosit un medicament fără reţetă (OTC) pentru a-şi ameliora simptomele, în timp ce 23% au apelat la suplimente alimentare în gestionarea acestora, fie vitamine şi minerale, fie suplimente alimentare pe bază de plante. Dintre respondenţii cooptaţi în studiu, 18% au declarat că nu au luat nicio măsură ci au aşteptat ca afecţiunea să treacă de la sine, în timp ce 16% au declarat că au folosit remedii populare.

Răceala, gripa, insomnii, stres, dureri de stomac – tratate de români cu medicamente fără reţetă

Studiul de cercetare de piaţă a fost realizat de către IPSOS România în perioada august-septembrie 2019 şi a inclus două etape, cercetare calitativă şi cantitativă. Populaţia ţintă a studiului au fost persoane cu vârsta între 18-55 ani, care au suferit de afecţiuni minore în ultimele 12 luni (răceală şi gripă şi simptome asociate, dureri, afecţiuni gastroenterologice, probleme cu somnul, stres, oboseală) şi le-au tratat cu produse care se eliberează fără prescripţie medicală (medicamente eliberate fără reţetă, suplimente alimentare, dispozitive medicale pentru îngrijire personală). Cercetarea calitativă a inclus focus-grupuri în Bucureşti şi încă două oraşe din ţară cu populaţia ţintă dar şi interviuri în profunzime cu medici şi farmacişti. Studiul cantitativ a constat în 800 de interviuri online, eşantionul fiind reprezentativ urban pentru populaţia ţintă. Eroarea maximă de eşantionare pentru eşantionul de 800 respondenţi este de +/- 3.5%, la un nivel de încredere de 95%.

Pentru simptome accentuate, prezentarea la medic este obligatorie

„Este de aşteptat că nu ne vom prezenta la medic pentru ”un banal strănut”, este corect să luăm un antitermic atunci când avem febră până ajungem la medic, însă, atunci când nu recunoaştem simptomele sau ne confruntăm cu simptome de o intensitate şi durată pe care nu le-am mai întâlnit anterior, sau care se repetă relativ frecvent, este foarte important să nu amânăm şi să consultăm medicul. declară dr. Daciana Toma, Secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News