Multivitaminele luate zilnic nu te ajută să trăiești mai mult, conform unui studiu recent

  • Publicat:
Multivitaminele luate zilnic nu te ajută să trăiești mai mult, conform unui studiu recent

Oamenii iau vitamine din diverse motive, de la întărirea imunității până la sănătatea creierului, dar mulți le adaugă în rutina lor cu speranța de a-și prelungi viața. Cu toate acestea, cercetări recente arată că multivitaminele zilnice s-ar putea să nu te ajute să trăiești mai mult.

Un studiu publicat în JAMA Network Open a analizat datele a aproape 400.000 de adulți pe o perioadă de 20 de ani. Participanții aveau o vârstă mediană de 61,5 ani și erau, în general, sănătoși, fără antecedente de boli cronice. Pe parcursul celor 20 de ani în care au fost urmăriți participanții, cercetătorii au raportat aproape 165.000 de decese.

Nu există dovezi că multivitaminele ar putea prelungi viața

Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că administrarea unei multivitamine zilnice a redus riscul de deces din cauza unor afecțiuni precum bolile de inimă sau cancerul. De fapt, potrivit studiului, persoanele altfel sănătoase care au luat zilnic multivitamine au avut o probabilitate ușor mai mare (cu 4%) de a muri în perioada studiului, comparativ cu cei care nu luau vitamine.

Studiul nu a analizat, însă, datele de la persoanele cu deficiențe preexistente de vitamine (adică persoane care ar putea avea nevoie să ia anumite vitamine și suplimente). Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina dacă utilizarea multivitaminelor are aceleași rezultate și în cazul populațiilor cu deficiențe nutriționale.

Care este scopul multivitaminelor?

Atunci, care este scopul lor? Ei bine, multivitaminele oferă unele, toate sau chiar mai mult decât cantitățile recomandate de vitamine și, uneori, minerale. Ele sunt folosite pentru a suplimenta nutrienții pe care s-ar putea să-i pierzi din dietă. Totuși, pentru majoritatea oamenilor care au o dietă echilibrată, multivitaminele ar putea să nu adauge mult la o farfurie deja echilibrată.

Cele mai multe studii despre longevitate arată că dieta și stilul de viață sunt mai importante decât suplimentele de vitamine pentru a trăi mai mult.

Pot vitaminele să prelungească viața?

Deci, pot multivitaminele să te ajute să trăiești mai mult sau nu? Aceasta a fost o întrebare dificilă de răspuns de-a lungul anilor, mai ales în lipsa unor studii de înaltă calitate care să controleze prejudecățile și factorii externi.

Cu toate acestea, recenziile mai recente, inclusiv acest articol din JAMA, au reușit să țină cont destul de bine de aceste prejudecăți. În general, pentru cei care sunt altfel sănătoși și nu prezintă riscuri cunoscute de deficiență, nu există suficiente dovezi care să indice că suplimentarea cu multivitamine va îmbunătăți longevitatea.

Dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să renunți la suplimentele tale zilnice.  La fel ca în cazul oricărui supliment, unii oameni ar putea beneficia de pe urma unei multivitamine, iar alții nu. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău despre nevoile tale individuale.

Multivitaminele ar putea juca în continuare un rol cheie în ajutorul celor cu deficiențe active sau factori de risc pentru a dezvolta una. Cei care se luptă cu dependența de alcool, au diete de calitate slabă cu un consum redus de fructe și legume, mențin o dietă vegană sau au un istoric de intervenții chirurgicale bariatrice ar putea beneficia de suplimentare.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”