Nașterea la domiciliu naște drame. Avertismentul medicilor privind trendul periculos de a naște acasă, fără asistență medicală

  • Publicat:
Nașterea la domiciliu naște drame. Avertismentul medicilor privind trendul periculos de a naște acasă, fără asistență medicală
Foto: Shutterstock

Hemoragia la naștere reprezintă principala cauză de deces matern. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, anual sunt înregistrate la nivel mondial peste 14 milioane de cazuri de gravide care se confruntă cu această complicație la naștere, dintre care aproximativ 70.000 își pierd viața.

Este și cazul unei românce de 42 de ani din Neamț, care a ales să nască acasă, cu o așa-zisă moașă găsită pe Facebook, despre care nu se cunosc detalii privind pregătirea medicală. Cel mai probabil „moașa” era, de fapt, o doula, adică o persoană care a urmat un curs online, nicidecum programe de studiu cu durata de 4 ani, în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie, cum este cazul moaștelor licențiate.

La două zile după naștere, văzând că femeia se simte foarte rău, soțul acesteia ar fi solicitat telefonic un echipaj al Ambulanței. Femeia a fost preluată și dusă la spital, însă a decedat din cauza hemoragiei puternice, medicii nemaiputând să îi salveze viața.

Aceasta era la prima sarcină și suferea de trombofilie și scleroză multiplă, fiind sfătuită de medici să nască prin cezariană, din cauza riscului crescut atât pentru sănătatea ei, cât și a bebelușului, dar femeia a ales să nască acasă, asistată de o moașă găsită pe Internet.

Nașterea acasă, o practică extrem de periculoasă

Specialiștii atrag atenția că acest fenomen al nașterii acasă a luat amploare în ultimii ani, dar este foarte periculos.

Dorim să transmitem opiniei publice că dacă aveţi prietene, rude, soţii, cunoştinţe care plănuiesc sau îşi doresc să nască la domiciliu, să le îndrumaţi către o unitate spitalicească pentru a primi asistenţă medicală de specialitate şi a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le înţeleg.

Din astfel de practici se nasc drame, care afectează pe termen lung atât familiile implicate, cât şi pe noi, cadrele medicale. Condamnăm ferm astfel de practici şi vrem să ne arătăm solidaritatea şi să transmitem un semnal de alarmă cu privire la acest trend periculos şi din păcate din ce în ce mai răspândit şi promovat în mediul online, a transmis colectivul secţiei Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamţ, într-un comunicat de presă.

De asemenea, medicii atrag atenția că în România nu există „infrastructura și logistica” necesare pentru ca nașterile la domiciliu să fie sigure, iar o astfel de practică este, oricum, ilegală.

„România nu are reglementată naşterea la domiciliu iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu. Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, pentru digi24.ro.

Asociația Moașelor Independente: „În România nu există personal calificat care să asiste și să gestioneze nașterile acasă”

Nașterile trebuie să aibă loc în spital, în cadrul maternităților, sub supravegherea personalului medical, atrage atenția Asociația Moașelor Independente (AMI) pe pagina de Facebook. 

Redăm, mai jos, postarea integrală, în care AMI solicită sesizarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Colegiul Medicilor din România în privința personalului necalificat care oferă asistență la naștere:

Vă rugăm să aveți grijă de sănătatea și siguranța voastră și a bebelușului vostru!

Tragem un semnal de alarmă cu privire la persoanele necalificate medical care promovează online servicii de naștere la domiciliu: în prezent, în România nu există personal calificat care să asiste și să gestioneze nașterile acasă. Nașterile trebuie să aibă loc în spital, în cadrul maternităților, sub supravegherea personalului medical (medici, moașe, asistenți medicali). Astfel, pot fi gestionate diverse complicații și pot fi prevenite tragedii care pot apărea în timpul nașterii.

Îndemnăm gravidele să aleagă să nască în unități medicale, unde pot fi monitorizate de personal medical calificat, examinate, atât ele, cât și nou-născuții, și în care se poate interveni în situații de urgență. Prețul unei nașteri neasistate medical este prea mare, nu vi-l asumați!

De asemenea, îndemnăm Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Colegiul Medicilor din România să se sesizeze în privința personalului necalificat care oferă asistență la naștere, pentru a preveni costurile în vieți și în complicații severe pe care aceste practici le aduc.

Dispozitivul care poate salva viața a zeci de mii de femei cu hemoragie la naștere

Un nou studiu publicat în revista New England Journal of Medicine arată că hemoragia la naștere, principala cauză de mortalitate maternă la nivel mondial, poate fi ținută sub control cu ajutorul unui dispozitiv ieftin numit pungă de captare a sângelui, care este gradată până la 500 mililitri, astfel încât medicii să știe exact care este cantitatea de sânge pierdută de gravidă și când este cazul să intervină cu tratamente specifice.

Potrivit experților, folosirea unei astfel de pungi aproape că dublează rata de acuratețe a cantității de sânge pierdute la naștere.

Dacă se intervine la cel mult 15 minute de la constatarea unei hemoragii postapartum prin administrare de medicație pentru stimularea contracțiilor uterine, îndepărtarea resturilor de placentă (dacă există), suturarea vaselor de sânge, masaj uterin etc., pacienta pierde cu 60% mai puțin sânge și astfel riscul pentru sănătatea ei este mult diminuat.

În unele cazuri se poate recurge la laparotomie, o intervenție chirurgicală ce presupune deschiderea abdomenului (pentru a depista cauza sângerării) sau la histerectomie, îndepărtarea uterului, în cazuri excepționale.

„Dacă controlezi hemoragia devreme, câștigi. Dacă intervii prea târziu, bătălia este ca și pierdută”, a declarat dr. Arri Coomarasamy, profesor la University of Birmingham din Marea Britanie, pentru nbcnews.com.

Hemoragia puternică la naștere duce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale, putând cauza stare de șoc sau chiar decesul, în lipsa intervenției medicale de urgență.

Aproape 15% dintre gravide se confruntă cu această complicație la naștere, cele cu tulburări de coagulare a sângelui având un risc mult mai mare.

Din nefericire, în România, hemoragia postpartum este și frecventă, dar și cauzatoare de mortalitate maternă. Un studiu realizat în 2011 de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” arată că România ocupă un dezonorant loc penultim comparativ cu țările din Europa.

Printre cele mai întâlnite simptome ale hemoragiei postpartum se numără:

  • eliminarea unei cantități necontrolate de sânge
  • tensiunea mică
  • pulsul crescut
  • scăderea numărului de celule roșii
  • inflamarea și durere a țesuturilor din zona vaginală și perineală

Diagnosticarea se face pe baza examinării fizice, dar și cu ajutorul simptomelor, precum și a unor analize de laborator: hematocrit, factori de coagulare sanguină, estimarea cantității de sânge pierdut, măsurarea tensiunii și pulsului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: