Nicotina joaca un rol important in dezvoltarea cancerului mamar si in raspandirea bolii in organism, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in revista Cancer Research.
Numeroase studii au evidentiat rolul nicotinei in dezvoltarea tumorilor canceroase in general, dar putine dintre ele au vizat "acest domeniu special, al dezvoltarii cancerului mamar", a declarat Chang Yan Chen, de la Centrul medical Beth Israel Deaconess din Boston, Massachusetts, autorul acestui studiu.
Doctorul Chen a determinat, printr-o serie de teste in vitro, ca celulele epiteliului – tesut nevascularizat, format din unul sau mai multe straturi de celule care protejeaza suprafata externa a corpului – prezinta, ca si celulele canceroase din san, anumiti receptori de nicotina (nAChR).
Acesti receptori grabesc dezvoltarea celulara si migrarea celulelor bolnave catre alte zone din corp. Desi "rolul de baza al receptorilor nAChR vizeaza sistemul nervos", doctorul Chen marturiseste ca, deocamdata, se cunosc prea putine lucruri despre functiilor receptorilor de nicotina in celule ne-neuronale si in special in tesuturile mamare.
Echipa de cercetatori a descoperit ca nicotina contribuie la cresterea celulelor mamare precanceroase si canceroase. Experientele in vivo au confirmat aceste observatii, in momentul in care celulele canceroase care au fost injectate in coada unui soarece au migrat catre plamanii animalului.
Studiile in vivo si in vitro au indicat faptul ca nicotina, desi nu este un cancerigen clasic, poate sa se combine cu alte substante pentru a provoca aparitia bolii. In acest moment, "se poate spune doar ca nicotina accelereaza cresterea celulelor canceroase", a concluzionat Chen.