Controlul nivelului de acizi grasi din creier poate sa conduca la tratarea maladiei Alzheimer, conform unui studiu american publicat recent in revista Nature Neuroscience, informeaza BBC News Online.
Testele efectuate pe soareci au demonstrat faptul ca, prin scaderea nivelului de acizi grasi, se diminueaza problemele de memorie si schimbarile comportamentale ale acestor animale. Cercetatorii americani au stabilit si ca nivelul acizilor grasi din creier poate fi controlat in prezent prin dieta sau prin medicamente.
Oamenii de stiinta de la Gladstone Institute of Neurological Disease si de la Universitatea California au comparat concentratia de acizi grasi din creierul unor soareci sanatosi cu aceea prezenta in creierul unor soareci care, in urma unor terapii genetice, prezentau simptomele maladiei Alzheimer.
Ei au descoperit o concentratie net superioara a unui acid gras, denumit acid arachidonic, in creierul soarecilor suferind de Alzheimer. Acest acid este produs de enzima PLA2. Folosind din nou terapiile genetice, cercetatorii au descoperit ca o reducere, chiar si partiala, a cantitatii de enzima PLA2 a stopat procesul de deteriorare a memoriei.
Doctorul Rene Sanchez-Mejia a declarat ca un nivel crescut de acid arachidonic, prezent in hipocampus, centrul memoriei grav afectat in cazul pacientilor suferinzi de Alzheimer, stimuleaza in exces celulele nervoase, in timp ce o cantitate scazuta din aceasta substanta permite functionarea lor normala.
Rebecca Wood, presedintele al Alzheimer’s Research Trust din Marea Britanie, a declarat ca aceasta descoperire indeamna comunitatea medicala la un optimism moderat, deoarece chiar daca nivelul acizilor grasi poate fi controlat deja in prezent prin dieta si medicamente, studiul american nu prezinta totusi nicio garantie ca aceste concluzii pot fi aplicate si la oameni, fiind necesare cercetari aprofundate.
In prezent, aproximativ 700.000 de persoane sufera de dementa in Marea Britanie si se anticipeaza o dublare a numarului lor in cadrul generatiei actuale de britanici.