Noduli tiroidieni maligni – analizele care arată dacă sunt cancerigeni

  • Publicat:
  • Actualizat:
Noduli tiroidieni maligni - analizele care arată dacă sunt cancerigeni
Noduli tiroidieni maligni - analizele care arată dacă sunt cancerigeni. Foto: envato

Prezența unor noduli tiroidieni poate fi îngrijorătoare pentru pacienți, însă trebuie să știți că aceștia sunt, în aproximativ 95% din cazuri, benigni. Adică nu se pot transforma în cancer tiroidian. Totuși, sunt situații când anumiți noduli tiroidieni pot fi maligni. 

Noduli tiroidieni maligni: simptome

Acești noduli apar din cauza creșterii anormale a celulelor la nivelul glandei tiroide. Printre semnele pe care le dă un nodul tiroidian se numără: o umflătură la nivelul gâtului, dificultăți la înghițire, senzație de sufocare, răgușeală.

Citește și: Boala care te obligă să iei hormoni toată viața. Ce semne dă Hashimoto, în afară de umflătura la gât

Analizele care arată dacă nodulii sunt cancerigeni

Pentru a verifica dacă un modul este sau nu malign, medicul poate solicita efectuarea anumitor investigații.

Principala investigație imagistică pentru evaluarea nodulilor tiroidieni este ecografia tiroidiană. Cu ajutorul acesteia se poate determina riscul de malignitate al unui nodul. Medicul ce efectuează o ecografie tiroidiană evaluează aspectul nodulului pe baza scorului TI-RADS, un sistem standardizat de cuantificare a caracterelor ecografice și a riscului de cancer.

Elastografia, o altă metodă de investigație imagistică este complementară ecografiei și permite stabilirea elasticității unui nodul, crescând acuratețea diferențierii dintre malign și benign.

Citește și: Când ne îngrășăm cu adevărat de la tiroidă?

„Elastografia compară rigiditatea nodulului tiroidian cu cea a țesutului din apropiere care nu prezintă leziuni. Investigația constă în folosirea unei sonde ecografice (transductor) care permite aplicarea unei presiuni externe asupra diferitelor părți ale tiroidei. Nodulii maligni sunt rigizi, în timp ce leziunile benigne sunt moi”, explică dr. Dan Pele, medic specialist radiologie și imagistică medicală.

Computerul tomograf (CT) și investigația prin rezonanță magnetică (IRM) au un rol limitat în patologia tiroidiană. Rolul acestora constă în evaluarea extensiei locale, dar și a metastazelor și recidivelor.

Citește și: Cea mai bună sare pentru tiroidă. Costă doar 2,5 lei punga de 1 kilogram

Diagnosticul sigur este dat de biopsia cu ac fin

Diagnosticul de certitudine este dat însă de biopsia cu ac fin. Acesta este, de altfel, standardul de „aur” în determinarea malignității tiroidiene.

„Biopsia se poate realiza sub ghidaj ecografic și reprezintă o intervenție minim invazivă prin care se prelevează bucăți de țesut din nodulul suspect. Proba este supusă apoi unui examen histopatologic ce urmează a stabili dacă nodulul este malign sau benign”, adaugă medicul.

În cazul nodulilor multipli sunt supuși biopsiei două leziuni care au scorul TI-RADS cel mai ridicat.

Citește și: Alimentul de post care dereglează tiroida. Nu îl consuma în exces dacă ai deficit de iod

Sursa: Facebook @Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: