Vești bune pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist! De la 1 octombrie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va demara un nou subprogram național de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programului național de sănătate mintală, care va consta în servicii medicale decontate pentru cei care au nevoie.
Astfel, copiii și adulții diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav.
Noul subprogram este prevăzut într-un Ordin pentru modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative, publicat în data de 26 septembrie în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat CNAS.
De la 1 octombrie, psihologii vor putea încheia contract direct cu casele teritoriale de asigurări de sănătate. Pe paginile de internet ale caselor de asigurări se vor publica listele cu psihologii care au încheiat contract, astfel încât persoanele interesate să se adreseze direct acestora.
Este esențial ca toți pacienții să aibă acces echitabil la servicii medicale. La acest pachet nou de servicii medicale decontate de către CNAS, atât de necesar pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, s-a lucrat foarte mult împreună cu asociațiile de pacienți și organizațiile neguvernamentale. Așa cum este sănătos să se întâmple. Am spus că prioritar la CNAS va fi să construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem. Aprecierile mele se îndreaptă către toți cei care au depus eforturi pentru ca viața pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist să fie mai bună. E un pas important în construcția unui sistem de sănătate modern, în România, a declarat președintele CNAS, dr. Andrei Baciu.
Conform actului normativ, de subprogram se estimează că ar putea beneficia circa 13.471 de copii și 2.660 de adulți diagnosticați de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist.
Subprogramul vizează finanțarea cheltuielilor necesare realizării serviciilor conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
În cadrul subprogramului, durata ședinței de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenție de psihopedagogie specială – logopedie este de 50 de minute, iar numărul maxim de ședințe de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenție de psihopedagogie specială – logopedie de care poate beneficia un bolnav care îndeplinește criteriile de eligibilitate pentru acordarea acestor servicii conexe este de 40/42/44/lună, în funcție de numărul de zile lucrătoare din luna respectivă.
Pentru fiecare ședință de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenție de psihopedagogie specială-logopedie, CNAS va deconta 135 de lei.
Pentru ca noul subprogram să fie cât mai apropiat de nevoile persoanelor cu tulburări din spectrul autist, în cadrul procesului de elaborare a cadrului normativ s-a dialogat intens cu asociațiile care grupează pacienți cu acest tip de afecțiuni, precum și reprezentanți ai acestora (părinți, tutori etc.).
Autismul este o tulburare de neurodezvoltare caracterizată de o interacţiune socială afectată, comunicare verbală şi non-verbală deficitară şi comportament restricţionat şi repetitiv. Părinții observă de obicei semne în primii doi ani de viaţă ai copilului lor. Aceste semne de multe ori se dezvoltă treptat.
Noi studii arată că depistarea cât mai devreme a autismului crește șansele ca ajutorul acordat copilului să aibă șanse mai mari de reușită.
Printre semnele specifice de autism se numără: evitarea contactului vizual, lipsa zâmbetelor, mișcările sau frazele repetitive, dificultate în exprimarea sentimentelor, interesul neobișnuit pentru anumite activități, lipsa de înțelegere a anumitor expresii, folosirea incorectă a cuvintelor etc.
Citește și: Autism – simptome, diagnostic, tratament