Febră mare, tuse seacă, respraţie îngreunată. Acestea au fost primele simptome anunţate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind definitorii pentru Covid 19. Între timp au apărut şi altele – greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale şi dureri musculare. Mai rar, lipsa mirosului şi a gustului. Un simptom nou a apărut însă, conform celor mai recente rapoarte realizate de medicii specialişti. Este vorba despre o serie de maniestări cutanate care apar la 20% dintre pacienţii confirmaţi cu Covid 19.
Aceste manifestări cutanate apar de obicei la debutul bolii şi seamănă foarte bine cu urticaria. De altfel, multe afecţiuni virale prezinte semne şi pe piele, astfel că nu este neobişnuit ca şi noul coronavirus să provoace o astfel de manifestare. Pentru că suntem responsabili de sănătatea celor din jurul nostru, este bine să putem recunoaşte semnele pe care ni le arată pielea.
„Pacienţii pot avea eurpţii nespecifice, asemeni urticariei. Mai frecvent a apărut aspectul de livedo reticularis, adică un desen marmorat roz albăstrui localizat pe membre. Multe persoane prezintă acest tip de piele şi în mod natural. De data această, însă, vorbim despre o erupţie livedoidă nouă, la o persoană care n-a mai avut niciodată aşa ceva. Un alt semn a fost observat mai ales la nivelul degetelor de la picioare – apariţia unor pete vineţii, numite medical aspect de pernioză. Şi acest semn este prezent în alte boli de piele dar, dacă este observat la persoane fără antecedente dermatologice, atunci este un semnal de alarmă. Ar putea fi dat de infecţia cu noul coronavirus”, explică Dr. Mihaela Leventer.
Recomandarea medicului dermatolog este ca, la apariţia uneia dintre aceste manifestări cutanate, să faceţi imediat o programare dermatologică clasică sau prin telemedicină. Medicul specialist dermatolog are expertiza necesară să recunoască aceste aspecte pe piele şi poate deosebi leziunile comune de leziunile suspecte.