Noua variantă letală a virusului Mpox se răspândește mai repede decât s-a crezut inițial. Mii de oameni, în pericol!

O nouă variantă letală a virusului Mpox se răspândește fără control în Republica Democrată Congo și țările vecine, provocând o mortalitate de până la 10% în rândul copiilor.
  • Publicat:
Noua variantă letală a virusului Mpox se răspândește mai repede decât s-a crezut inițial. Mii de oameni, în pericol!

Experții avertizează că o nouă variantă letală a virusului Mpox, cunoscut anterior sub numele de variola maimuțelor, se răspândește fără control. Acesta amenință să provoace un nou val devastator de îmbolnăviri.

Această variantă, denumită „Clade 1b”, are o rată de mortalitate de 10% în rândul copiilor. Sistemele de sănătate din țările afectate sunt insuficient echipate pentru a stopa răspândirea acestuia.

Virusul Mpox, pericol pentru omenire?

După un focar devastator în perioada 2022-2023, care a infectat aproape 100.000 de persoane în Republica Democrată Congo și țările vecine, situația rămâne critică. Infecția provoacă febră severă, simptome asemănătoare gripei și erupții dureroase cu vezicule umplute cu puroi. În ciuda eforturilor de a controla epidemia, surse interne sugerează că nu s-au implementat suficiente măsuri pentru a preveni o recidivă a epidemiei.

„Clade 1b” a reușit deja să traverseze frontierele Congo, provocând decese în ultimele săptămâni între Burundi, Africa de Sud și RDC. Aproximativ 11.000 de cazuri au fost raportate în acest an doar în Congo, iar situația nu dă semne de ameliorare. Aceste focare sunt exacerbate de conflictele din regiune, care au dus la strămutarea a mii de persoane.

Experții subliniază că vaccinul existent pentru Mpox nu este disponibil în mod suficient în regiunile afectate, iar lipsa resurselor și infrastructurii adecvate îngreunează implementarea unui program de vaccinare. Deși vaccinul a fost aprobat pentru a combate focarul, țările afectate nu dispun de mijloacele necesare pentru a opri eficient răspândirea virusului.

Se răspândește cu viteză

Dr. Zeil Rosenberg, Vicepreședinte Executiv al Tonix Pharmaceuticals, companie ce dezvoltă un vaccin, a declarat pentru MailOnline că virusul se răspândește acum în zone unde, istoric vorbind, nu a fost epidemie.

„Congo rămâne centrul unei explozii de cazuri necontrolate, cu 11.000 de cazuri raportate doar în acest an și fără semne de încetinire”, a avertizat Rosenberg.

Profesorul David Heymann de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) a declarat că virusul ar putea umple „golul epidemiologic lăsat de variola”, având în vedere că vaccinul pentru variola nu mai este eficient în prevenirea cazurilor.

„Transmisia de la persoană la persoană are loc acum și, dacă persoanele infectate călătoresc în alte țări, aceeași situație legată de vaccinarea împotriva variola ar putea apărea”, a spus Heymann.

Dr. Brian Labus, Profesor Asistent la Universitatea Nevada Las Vegas, a subliniat că răspândirea în taberele pentru persoanele strămutate este o mare problemă, unde densitatea populațională ridicată crește riscul de răspândire a bolilor infecțioase.

„Virusul a suferit mutații și acum se răspândește mai ușor între oameni. Deși putem preveni boala cu vaccinuri, acestea nu sunt disponibile în zonele afectate”, a declarat Labus.

Copiii au fost cei mai afectați de această variantă a virusului în RDC, reprezentând 67% din cazuri și 78% din decesele raportate. În plus, varianta „Clade 1b” prezintă dovezi de transmitere sexuală. Aceasta sugerează un potențial semnificativ de răspândire globală.

Recomandări pentru populație

Persoanele care au călătorit în Africa de Vest în ultimele trei luni și care prezintă simptome să solicite urgent asistență medicală, pentru a preveni răspândirea virusului. Totodată, răspândirea rapidă și dificultățile de detectare ale cazurilor asimptomatice cresc îngrijorările că boala ar putea traversa granițele fără a fi detectată și izolată.

Sursă – https://www.dailymail.co.uk/health/article-13687701/mpox-monkeypox-variant-spreading-drc-clade.html

Sursă foto – ckstockphoto / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”