La cel mai mic semn de durere de cap întindeți mâna după o pastilă? Aveți grijă – excesele nu rămân fără consecințe. Rinichii, ficatul și stomacul au cel mai mult de suferit din cauza abuzului de antiinflamatoare, luate mult prea frecvent de români pentru orice durere.
Invitat în cadrul emisiunii CSID LIVE, profesorul Alexandru-Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic Sanador, atrage atenția că durerea de cap permanentă însoțită și de alte simptome nu trebuie tratată cu pastile, ci investigată la medic, pentru că în unele situații aceste manifestări pot ascunde tumori pe creier extrem de agresive.
Tot timpul ar trebui să ne îngrijoreze o durere de cap, spune profesorul Alexandru Ciurea.
„Dar una e să avem o ușoară durere de cap, când ne uităm la televizor de exemplu, care trece când schimbăm pe alt program, și alta este o durere de cap permanentă.
În clipa acesta ne întrebăm ce se întâmplă, mai ales dacă sunt și alte semne, cum ar fi ușoare amețeli, parcă nu mai ești tu, parcă nu mai ai putere, atunci când te ridici parcă mergi într-o parte, nu mai poți să îți ții echilibrul.
Am avut odată o convorbire cu o persoană care în loc să spună friptură a spus șiret. Am rămas paf! când am auzit cuvintele acestea. Mi-am dat seama că persoana respectivă n-a conștientizat confuzia. Deci centrul vorbirii a pronunțat alt cuvânt. Explicația: persoana ori era obosită, ori s-a dereglat ceva la nivel cerebral.
Vederea dublă, scăderea auzului, paralizia facială, scăderea forței în mâna dreaptă sau stângă, tulburările de mers, de echilibru, toate acestea sunt semne care trebuie să ne îngrijoreze”, a declarat specialistul în cadrul emisiunii CSID LIVE.
Potrivit profesorului Ciurea, cel mai toxic aliment pentru creier este zahărul alb. Însă atrage atenția și asupra medicamentelor pentru dureri de cap, care sunt folosite abuziv de multe ori.
„Înainte să iei pastile pentru durere de cap, întreabă-te De ce mă doare capul? V-a certat șeful? Ieșiți afară câteva minute, beți un pahar cu apă, faceți ceva pentru limpezirea creierului. Găsiți cauza înainte de toate și apoi îndepărtați-o.
Poate sunteți deshidratat și de aceea vă doare capul, se întâmplă foarte frecvent acest lucru.
Dacă tot nu trece, luați cea mai banală pastilă de durere. Nu săriți la antiinflamatoare, la substanțe puternice care se duc în ficat, rinichi, stomac. Să știți că foarte multe din bolile renale sunt cauzate de abuzul de pastile antiinflamatoare.
Aud mereu: Te mai doare spatele? Ia un V (n. red. – medicament frecvent prescris pentru durerile de spate, având ca substanță activă naproxen și esomeprazol).
Dar de ce să iei acest medicament? Mai bine să ne gândim de ce ne doare spatele, să evităm mișcările care duc la aceste dureri. Sunt tot felul de substanțe care pot ajuta, ce se găsesc în unguente și care nu încarcă stomacul, ficatul, rinichii”, a încheiat profesorul Ciurea.
Alte posibile reacții adverse ale antiinflamatoarelor luate pe termen lung și în doze mari sunt: greața, vărsăturile, diareea, constipația, lipsa poftei de mâncare, amețeala, senzația de sete și gură uscată, umflarea mâinilor sau a picioarelor, respirația îngreunată, reacțiile alergice (mai ales la persoanele cu astm), ulcerul, insuficiența renală sau hepatică.
Aşadar, nu luaţi medicamente la întâmplare, respectaţi întotdeauna doza recomandată pe prospect şi cereţi sfatul unui medic dacă vă confruntaţi des cu dureri de cap. Acest simptom poate ascunde diverse afecţiuni grave, iar antiinflamatoarele nu fac decât să întârzie diagnosticul corect şi tratamentul corespunzător!
Emisiunea integrală cu prof. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea poate fi urmărită mai jos.