Dacă te bazezi frecvent pe alimente congelate din motive de comoditate sau cost, ar trebui să știi că nu toate opțiunile sunt potrivite pentru o alimentație echilibrată.
Iată 7 produse congelate pe care ar fi bine să le eviți, conform specialiștilor, deoarece își pierd din valoarea nutritivă, iar textura și gustul lor nu mai sunt la fel de plăcute.
Căpșuni congelate
Datorită structurii lor poroase, căpșunile rețin foarte multă apă, ceea ce le face să devină moi și apoase după decongelare. Pierd și o parte din dulceață și aromă, ceea ce le face mai puțin apetisante. În sezonul căpșunilor, profită de cele proaspete și optează pentru alte fructe în afara sezonului.
Coji de choux sau ecleruri
Cojile de choux și eclerurile congelate sunt de evitat deoarece își pierd textura crocantă după decongelare. Devine dificil să le folosești cu umpluturi, pentru că devin moi și incapabile să le susțină. Optează pentru variante proaspete din magazin sau pentru prăjituri gata preparate.
Scoici congelate
Scoicile congelate nu doar că își pierd din prospețime, dar uneori sunt injectate cu apă pentru a le crește greutatea, un truc care te face să plătești mai mult pentru mai puțină carne. Dacă vrei să te bucuri de savoarea scoicilor, alege-le proaspete sau comandă-le din restaurante specializate.
Verdețuri congelate
Verdețurile congelate își pierd din aromele naturale, deoarece uleiurile volatile sunt distruse în timpul procesului de îngheț. Sunt mai puțin parfumate chiar și decât verdețurile uscate. Pentru a obține o savoare autentică în preparate, folosește verdețuri proaspete, pe care le poți crește acasă în ghiveci.
Broccoli congelat
Broccoli congelat nu numai că își pierde o parte din nutrienți, dar și textura sa devine gumoasă odată gătit. Deși poate fi util în supe creme și piureuri, consistența sa poate afecta preparatele finale. Încearcă să-l cumperi proaspăt, având în vedere că este disponibil aproape tot anul.
Pâine congelată
Pâinea congelată poate fi tentantă pentru cei care vor să aducă mirosul de pâine caldă în casă, dar nu are o textură la fel de plăcută ca cea proaspătă. Dacă o cumperi, respectă indicațiile de coacere pentru a păstra o consistență cât mai aproape de original.
Burgeri congelați
Burgerii pre-gătiți congelați își pierd o mare parte din gustul specific cărnii de vită și au o textură mai puțin apetisantă. Când îți dorești o experiență autentică, încearcă să optezi pentru carne proaspătă, pe care o poți prepara acasă.
Recomandări pentru alegeri mai sănătoase
Atunci când ai posibilitatea, nu alege alimente congelate, ci variantele proaspete ale acestora. Alimentele proaspete își păstrează mai bine gustul, textura și nutrienții. În plus, congelarea nu este recomandată pentru toate tipurile de alimente, mai ales când acestea își pierd proprietățile nutritive esențiale.
Dacă timpul îți permite, planifică mesele în avans pentru a evita să apelezi la soluții rapide, dar mai puțin sănătoase. În plus, citește etichetele produselor congelate pentru a verifica adaosurile și ingredientele. Calitatea alimentelor pe care le consumi influențează direct starea ta de sănătate și energia de zi cu zi.