Nu mai porniți MAȘINA de SPĂLAT după această ORĂ în lunile IULIE și AUGUST! Anunțul oficial a fost făcut de autorități

  • Publicat:
Nu mai porniți MAȘINA de SPĂLAT după această ORĂ în lunile IULIE și AUGUST! Anunțul oficial a fost făcut de autorități

Facturile la energie ar putea scădea dacă oamenii consumă mai mult în timpul nopții și în mijlocul zilei, când producția de energie regenerabilă este mai mare, avertizează autoritățile.

De ce ne spune ministrul Burduja să nu folosim mașina de spălat seara

Ministrul Sebastian Burduja a încercat să explice situația în cadrul unei conferințe de presă și i-a rugat pe consumatori să evite utilizarea mașinilor de spălat sau a altor aparate care înghit multă energie după orele 18.00.

„E un subiect sensibil. De ce? Pentru că într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o ţară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ţi aprinzi lumina, să pui maşina de spălat rufe când doreşti. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşină spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00. Ar putea face acest lucru”, a spus ministrul, luni, la o conferinţă de presă, întrebat dacă are recomandări pentru consumatori.

Sebastian Burduja a mai subliniat și faptul că alte țări recompensează deja consumatorii care adoptă un astfel de comportament. De pildă, dacă o persoană alege să bage la spălat la orele 14:00, când energia solară este disponibilă și producția este suficientă, va beneficia de o factură mai mică la sfârșitul lunii.

Sistemul energetic pus la grea încercare

Potrivit unui comunicat al ministerului, printre măsurile imediate adoptate în urma Comitetului se numără:

  • monitorizarea permanentă și intensificată a rețelelor de distribuție a energiei pentru a detecta și remedia rapid orice incident, cu echipe tehnice în alertă pentru intervenții prompte în caz de avarii;
  • coordonarea cu operatorii de distribuție pentru a asigura o gestionare eficientă a consumului de energie și pentru a preveni eventualele supraîncărcări;
  • creșterea capacității de producție, solicitându-se Dispeceratului Energetic Național și centralelor electrice să fie pregătite să funcționeze la capacitate maximă pentru a face față cererii crescute de energie.

„Încurajăm cetăţenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00 – 22:00); Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (maşini de spălat, uscătoare etc.) în afara acestui interval; Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiţionat: setaţi termostatele aparatelor de aer condiţionat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea reţelei”, se arată în comunicat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult