„Excesul de sare, zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii!” este mesajul cu care suntem zilnic bombardaţi de media. Să ne concentrăm însă asupra sării şi să spunem că mulţi dintre noi au eliminat-o în mare parte (dacă nu chiar complet!) din alimentaţie de tema bolilor cardiovasculare.
Ei bine, tocmai pentru aceia dintre ei avem veşti proaste: şi o extremă, şi cealaltă ne afectează sănătatea în aceeaşi măsură. Potrivit avertismentelor lansate de specialiştii canadieni, sistemul cardiovascular are de suferit nu doar atunci când cantitatea de sodiu din urină este prea mare, ci şi atunci când este mult prea scăzută.
Insuficienţa cardiacă congestivă poate să apară, potrivit acestora, şi la persoanele care au eliminat aproape complet sarea din alimentaţie, crezând în mod eronat că-şi fac un bine. Care este cantitatea de sare ideală? Experţii nu au reuşit să se pună de acord decât asupra unui singur lucru şi anume că idealul depinde de fiecare persoană. Reţineţi: cei care transpiră mult au voie să consume mai multă sare pentru că nu o reţin în organism.