O femeie de 67 de ani a devenit cea mai în vârstă mamă-surogat din lume. Mai mult decât atât, femeia a purtat sarcina chiar pentru fiica ei de 43 de ani, a cărei condiţie medicală nu îi permitea să ducă o sarcină până la capăt. Anastassia Ontou din Grecia a reuşit să ducă sarcina până la 7 luni şi jumătate, când a născut prin cezariană o fetiţă perfect sănătoasă.
“Mă simt mai mult bunică, nu mă simt mamă”, a declarat Anastassia Ontou, precizând însă că decizia ei a fost uşor de luat.
“Fata mea a avut inima frântă atunci când a constatat că nu poate purta ea o sarcină”, a adăugat femeia.
“Nu am mai plâns aşa de ani de zile, atunci când am aflat ce vrea să facă mama”, a spus Constantina, fericită acum să îşi ţină în braţe copila. Constantina a încercat timp de 7 ani să facă un copil, însă din pricina unei condiţii medicale grave, uterul ei a fost îndepărtat, nemaiputând purta o sarcină.
Cel care s-a ocupat atât de procedura de reproducere asistată, cât şi de supravegherea sarcinii este doctorul Konstantinos Pantos, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în infertilitate, care conduce cea mai cunoscută clinică de specialitate din Grecia şi care, în octombrie, a deschis o clinică de fertilizare in vitro şi în România, împreună cu dr. Andreas Vythoulkas.
Dr. Pantos a declarat că a avut reţineri atunci când a fost vorba despre această sarcină, dar că a reprezentat şi o adevărată provocare medicală. Având în vedere vârsta mamei purtătoare, a fost pentru prima oară când a fost necesar un acord al judecătorilor.
“Este pentru prima oară când este nevoie de un astfel de acord, iar acest lucru s-a întâmplat din pricina vârstei pe care o are mama purtătoare, care, conform recordurilor mondiale, este cea mai în vârstă mamă-surogat care a dus la final o sarcină”, a precizat dr. Konstantinos Pantos.
În 2004, clinica din Grecia a contribuit la naşterea primului copil fără talasemie majoră în urma biopsiei de blastocist (n. red. – talasemia majoră este o formă severă de anemie şi este cauzată de o anomalie a uneia sau mai multor gene; este moştenită de copil, direct de la părintele sau de la părinţii purtători – dacă este moştenită de la ambii părinti, talasemia este majoră şi va impune transfuzii sanguine pe tot parcursul vieţii).
În 2007, un reportaj difuzat la CNN a prezentat reuşita clinicii Genesis, cu ajutorul căreia a venit pe lume un copil perfect sănătos într-o familie purtătoare a sindromului Leber (n. red. – o boală genetică ce duce la orbire; este cea mai frecventă boală ereditară mitocondrială) şi care mai avea doi copii orbi.