Dacă te confrunți cu dureri articulare sau te simți înțepenit, află că obiceiurile alimentare pe care le ai pot afecta starea ta de sănătate. Potrivit unui nou studiu, consumul de fibre poate reduce inflamația de artrită reumatoidă.
Pe 29 ianuarie, o echipă de cercetători a publicat un studiu în Nature despre modul în care fibrele impactează markerii inflamatori și artrita reumatoidă. Oamenii de știință au folosit date colectate din urma Chestionarelor de Examinare a Sănătății și Nutriției Naționale ale Centrului de Statistică și Sănătate, din perioada 2011-2020. Deși echipa de cercetători este din China, datele provin de la respondenți americani. Mai exact, 32.451 la număr.
Dintre acești respondenți, 15.114 au fost înrolați în analiza finală. Concluzia la care au ajuns este că participanții care consumau mai multe fibre aveau șanse mai mici să fie diagnosticați cu acest tip de artrită.
Surprinzător, nu este suficient doar să consumi suficiente legume pentru a reduce riscul de artrită. Din acest punct de vedere, studiul nu a fost concluziv privind dacă fibrele din fructe sau legume pot bloca apariția riscului de artrită reumatoidă, însă fibrele din cerealele integrale influențau artrita reumatoidă a respondenților.
Potrivit studiului, persoanele care consumă mai multe fibre din cereale pot beneficia de o reducere de 25% a prevalenței artritei reumatoide. În plus, cerealele integrale pot oferi beneficii privind nivelul stabil de energie, îmbunătățirea digestiei și îmbunătățirea stării de sănătate a inimii. Optează pentru produse din cereale integrale precum orez brun, quinoa, bulgur, ovăz sau hrișcă.
Foto: shutterstock
Surse:
https://www.nature.com/articles/s41598-024-52806-w