O femeie a ajuns la urgențe cu o alcoolemie uriașă, deși nu băuse. Ce au descoperit medicii

  • Publicat:
O femeie a ajuns la urgențe cu o alcoolemie uriașă, deși nu băuse. Ce au descoperit medicii

Respirația ei mirosea a alcool. Era amețită, dezorientată și slăbită, atât de mult încât într-o zi a leșinat și s-a lovit la cap de blatul din bucătărie în timp ce pregătea prânzul pentru copiii ei de vârstă școlară.

Totuși, nu băuse niciun strop de alcool, fapt pe care femeia de 50 de ani din Toronto și soțul ei l-au spus medicilor timp de doi ani până când cineva i-a crezut. „Ea și-a vizitat medicul de familie iar și iar și a mers la camera de gardă de șapte ori în decurs de doi ani”, a spus Dr. Rahel Zewude, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Toronto, citat de CNN.

Femeia avea în sânge niveluri de alcool care îi puneau viața în pericol

Medicii au descoperit că nivelurile de alcool ale femeii puteau varia între 30 de milimoli pe litru și 62 de milimoli pe litru, în condițiile în care valoarea normală este de  sub 2 milimoli pe litru, a spus Zewude.

Niveluri de alcool de până la 62 de milimoli pe litru sunt extraordinar de ridicate și ar fi considerate amenințătoare pentru viață, chiar fatale, a spus Barbara Cordell, președinta unei asociații de advocacy numită Auto-Brewery Syndrome Information and Research, care oferă educație pentru pacienți și face cercetări despre această afecțiune neobișnuită.

Deși nimeni pe care ea îl cunoaște nu a avut în sânge alcool care să atingă acel nivel, mulți oameni pot funcționa cu până la 30 de milimoli pe litru sau 40 de milimoli pe litru, a spus Cordell.

„Știu de peste 300 de oameni diagnosticați cu sindromul auto-brewery și avem peste 800 de pacienți și îngrijitori în grupul nostru privat de suport de pe Facebook”, a spus Cordell, care nu a fost implicată în noul caz.

„Parte din misterul acestui sindrom este cum acești oameni pot avea aceste niveluri extrem de ridicate de alcool în sânge și totuși să meargă și să vorbească.”

Toți medicii de la urgență au pus la îndoială obiceiurile de consum ale femeii din Toronto și ea a fost examinată de trei psihiatri diferiți de la spital care au concluzionat că nu îndeplinește criteriile pentru diagnosticarea tulburării de consum de alcool.

„Le-a spus medicilor că religia ei nu permite consumul de alcool, iar soțul ei a confirmat că ea nu bea”, a spus Zewude, care a tratat femeia și a fost co-autorul unui raport asupra cazului anonim publicat în Canadian Medical Association Journal.

„Dar abia la a șaptea vizită un medic de la camera de urgență a spus în sfârșit: ‘Cred că asta sună a sindrom auto-brewery’ și a trimis-o la un specialist”, a spus Zewude.

Dr. Fahad Malik, gastroenterolog la United Health Services din Binghamton, New York, care are în prezent 30 de pacienți cu această tulburare, a spus că a fi tratat cu neîncredere și ridiculizat este comun pentru pacienți. El nu a fost implicat în noul studiu de caz.

„Majoritatea pacienților au fost considerați ca ‘băutori ascunși’ sau cu probleme de comportament înainte de diagnostic”, a spus Malik.

Sindromul auto-brewery, extrem de rar și frecvent nediagnosticat

Sindromul auto-brewery, cunoscut și sub numele de sindromul fermentației intestinale, este o afecțiune extrem de rară în care bacteriile și ciupercile din tractul gastrointestinal transformă carbohidrații din alimentele obișnuite în etanol. Primul caz cunoscut a apărut în 1946 în Africa, când stomacul unui băiat de 5 ani s-a rupt fără un motiv cunoscut. O autopsie a descoperit abdomenul său plin cu un lichid spumos care mirosea a alcool.

Există factori de risc pentru sindromul auto-brewery. Diabetul și bolile hepatice pot juca un rol, la fel cu bolile gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală și sindromul intestinului scurt, în care intestinul subțire este deteriorat sau scurtat, a spus Zewude. Poate exista chiar și o predispoziție genetică legată de modul în care o persoană metabolizează alcoolul.

„Dar toate aceste lucruri trebuie să se ciocnească în momentul perfect,” a spus ea. „Este nevoie de factori de risc multipli care să interacționeze și să creeze o furtună metabolică pentru ca acest sindrom să apară la o persoană.”

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Analiză. Consumul de alcool, printre principalele cauze ale mortalității timpurii. Risc crescut de dependență în cazul tinerilor consumatori

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc