Sharon Martin, o femeie în vârstă de 54 de ani din Marea Britanie, s-a trezit convinsă că și-a ucis soțul, în urma unor halucinații provocate de o infecție. Episodul s-a întâmplat în iulie 2021.
Sharon a povestit cum intr-o noapte s-a trezit vazand sange peste tot in dormitor, precum si arma cu care credea ca si-a ucis sotul. In realitate, Chris, sotul acesteia, dormea in siguranta langa ea.
Țipetele ei au fos cele care l-au trezit pe Chris, care era confuz în legătură cu ceea ce se întâmpla.
„I-am văzut trupul, arma, sângele. Parcă era ceva desprins dintr-un film. Strigam „Chris, te-am împușcat”. Puteam să văd totul. Îmi amintesc episodul zilnic. Este ultimul lucru la care mă gândesc înainte de a mă culca”, a spus Sharon despre episodul traumatic pe care l-a trăit.
Femeia a fost transportată de urgență la Spitalul Southmead din Bristol, unde i s-a spus că avea o infecție și un chist pe creier. Mai mult, medicii au descoperit ca problema lui Sharon a fost cauzată de un implant cerebral de titan pe care Sharon îl avea de câțiva ani, ca parte a unui studiu clinic pentru tratarea bolii Parkinson.
Inițial, implantul a făcut minuni pentru Sharon, oprindu-i complet tremurăturile, dar, în cele din urmă, studiul a fost abandonat, deoarece rezultatele acestuia nu au fost concludente.
La încheierea studiului, implantul ei cerebral NU a fost îndepărtat, iar în iulie 2021, Sharon a făcut o infecție din cauza dispozitivului, care i-a afectat creierul.
Medicamentele folosite pentru tratarea bolii Parkinson, cum ar fi levodopa, acționează prin creșterea nivelului de dopamină, conform specialiștilor. Însă, pot avea și efecte secundare (chiar și la ani distanță).
„Doctorul meu a crezut că am avut o tumoare pe creier. Îmi amintesc că mă uitam la soțul meu și eram speriată. Am fost trimisă la spital, unde medicii mi-au îndepărtat implantul cerebral. Apoi, doctorii mi-au spus că am avut o infecție și un chist în creier despre care mi-au spus că este inoperabil”, a relatat Sharon.
După incidentul femeii, un medic-șef al filialei din Bristol a Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie și directorul de cercetare al Parkinson’s UK, cea mai mare organizație caritabilă care finanțează cercetarea în domeniul bolii Parkinson în Marea Britanie, au declarat că o vor sprijini pe Sharon în recuperarea sa.
„Ne pare foarte rău să auzim despre cazul lui Sharon și am încuraja-o să ne contacteze direct, astfel încât să putem analiza în mod corespunzător problemele cu care s-a confruntat.
Deși nu putem intra în detaliile cazurilor individuale, în calitate de centru de cercetare suntem foarte recunoscători pentru toți pacienții care participă la un studiu clinic.
Fără acești participanți, nu am fi în măsură să realizăm cercetări revoluționare, valabile și în cazul bolii Parkinson, pentru care echipele noastre clinice și de cercetare lucrează neobosit pentru a căuta tratamente noi și durabile.
Din nefericire, unii participanți vor avea consecințe negative în urma unui tratament în cadrul unui studiu.
Persoanele care participă la studii de cercetare sunt foarte bine monitorizate, adesea mai mult decât pacienții care sunt tratați în afara unui studiu clinic”, a declarat Tim Whittlestone, medic-șef la North Bristol NHS Trust.
Citește și: Pacient bolnav de Parkinson, capabil să meargă din nou, fără ajutor, după un implant. „E ca o renaștere”
FOTO: Shutterstock