O femeie de 21 de ani a dezvoltat o complicație sanguină letală după ce și-a injectat un medicament din aceeași clasă ca Ozempic

  • Publicat:
O femeie de 21 de ani a dezvoltat o complicație sanguină letală după ce și-a injectat un medicament din aceeași clasă ca Ozempic

Pacienta, care și-a injectat un medicament din aceeași clasă ca Ozempic, a fost internată în spital după două zile de dureri abdominale, vărsături și diaree.

Ce a pățit tânăra după ce și-a injectat un medicament din aceeași clasă ca Ozempic

Testele de sânge au arătat că suferea de o afecțiune potențial fatală numită cetoacidoză – care apare atunci când proteinele care topesc grăsimea, numite cetoze, se acumulează în sânge. În doze mici și de scurtă durată, cetozele sunt relativ inofensive și pot accelera pierderea în greutate. Dar în cantități mari, ele fac sângele să devină prea acid, provocând probleme cardiace catastrofale.

A vrut să slăbească, dar s-a ales cu o complicație sanguină letală

Pacienta, al cărei caz a fost documentat în Jurnalul European de Rapoarte de Cazuri în Medicina Internă, a fost găsită cu 26 de ori nivelul normal de cetoze în sânge. Cu trei săptămâni înainte, începuse să ia tirzepatida, ingredientul activ din medicamentele populare pentru pierderea în greutate Mounjaro și Zepbound, o dată pe săptămână.

Complicația este una dintr-o lungă serie de efecte secundare provocate de utilizarea medicamentelor precum Ozempic și Mounjaro, care au fost legate de peste 100 de decese în SUA.

În spital, pacienta, din Kuwait, a avut dificultăți severe de respirație, ritm cardiac ridicat și tensiune arterială crescută. I s-au administrat intravenos fluide pentru a-și restabili nivelurile de sodiu și potasiu și pentru a opri vărsăturile și diareea.

Patru săptămâni mai târziu, simptomele ei s-au rezolvat, deși se îngrășase două kilograme. Pacienta a fost sfătuită să înceteze să mai ia tirzepatida.

Cetoacidoza se adaugă la o lungă listă de complicații legate de medicamentele populare pentru pierderea în greutate. Alți pacienți au spus anterior pentru DailyMail.com că au suferit insuficiență de organe, paralizie gastrică și că au avut gânduri suicidare.

Care este mecanismul prin care se produce cetoacidoza

În mod normal, organismul descompune glucoza (sau zahărul din alimente) și o transformă în energie. Dar dacă organismul nu primește suficient, descompune rezervele de grăsime. Această reacție chimică produce cetoze ca produs secundar.

Acest lucru ar putea fi mai probabil la pacienții care iau medicamente precum Ozempic sau Mounjaro deoarece medicamentele suprimă pofta de mâncare, ceea ce înseamnă că pacienții nu primesc multă energie din alimente.

Cetoacidoza este văzută în mod normal la pacienții diabetici, deoarece organismul lor nu poate produce suficient insulină – care ajută la transformarea alimentelor în energie – lăsând grăsimile să fie descompuse în schimb. Simptomele includ sete excesivă, urinare frecventă, vărsături, dureri de stomac, slăbiciune, dificultăți de respirație, confuzie și respirație cu miros de fructe – acest lucru se datorează faptului că cetoacidoza produce niveluri ridicate de acetone, care au un miros caracteristic de fructe. Lăsată netratată, cetoacidoza poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, edem cerebral (umflare a creierului) și deces.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Semaglutida (Ozempic), medicamentul anti-diabetic cu efect de scădere în greutate. Cum funcționează, cât costă, care sunt reacțiile adverse

Urmărește CSID.ro pe Google News