O infecție bacteriană rară și fatală care poate ucide o persoană în doar 48 de ore se răspândește în Japonia

  • Publicat:
O infecție bacteriană rară și fatală care poate ucide o persoană în doar 48 de ore se răspândește în Japonia

După pandemia mortală de COVID-19, Japonia se confruntă în prezent cu o creștere bruscă a cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS), o infecție bacteriană rară și fatală care poate ucide persoana infectată în decurs de 48 de ore. Conform rapoartelor Institutului Național de Boli Infecțioase, țara a raportat până acum 977 de cazuri în acest an.

„Majoritatea deceselor apar în decurs de 48 de ore. De îndată ce un pacient observă umflături la picior dimineața, acestea pot ajunge până la genunchi până la prânz, iar persoana poate muri în 48 de ore,” a spus Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea de Medicină din Tokyo, citat de presa locală.

Epidemii similare în alte țări

Pe lângă Japonia, alte cinci națiuni din Europa au raportat cazuri ale acestei bacterii la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Boala streptococică de grup A (iGAS), din care face parte STSS, a cunoscut o creștere bruscă după ridicarea restricțiilor legate de COVID. Într-o declarație, OMS a afirmat că această creștere bruscă a bacteriei a avut loc pe fondul relaxării măsurilor de restricție.

Având în vedere situația, experții au avertizat că Japonia ar putea înregistra 2.500 de cazuri ale acestui virus mortal în acest an, însoțite de o rată de mortalitate „înfricoșătoare” de 30%. De asemenea, au îndemnat oamenii să se asigure că mențin igiena mâinilor și să trateze rănile deschise. Expertul a spus că pacienții pot purta bacteria invazivă în intestinele lor, care ar putea contamina mâinile prin materii fecale.

Bacteria rară cunoscută sub numele de Streptococ de grup A (GAS) este foarte agresivă și poate declanșa infecții grave și, dacă nu este tratată prompt, poate duce chiar la moarte. 

Streptococ de Grup A (GAS): tot ce trebuie să știi despre bacterie

Streptococcul de Grup A (GAS), cunoscut în mod obișnuit sub numele de streptococcus pyogenes, este un tip de bacterie care poate cauza o varietate de infecții la oameni. Fie că este vorba despre durerea în gât sau despre fasciita necrozantă mai gravă, înțelegerea modului în care această bacterie acționează este un pas crucial în strategia de prevenire și vindecare a acesteia.

Conform studiilor, Streptococcul de Grup A (GAS) este cunoscută pentru că cel mai adesea cauzează o boală ușoară numită „durerea în gât streptococică” la copii. Infecția duce de obicei la durere în gât și umflături. Cu toate acestea, anumite tipuri de GAS pot duce la simptome care se înrăutățesc rapid, cum ar fi:

– Dureri de membre

– Umflături, febră și

– Tensiune arterială scăzută

Infecția bacteriană poate evolua către necroză, probleme severe de respirație, insuficiență de organe și chiar deces.

Experții au avertizat, de asemenea, că persoanele de peste 50 de ani sunt mai predispuse la boală.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Ce semne și complicații dă infecția cu streptococ betahemolitic de grup A la copii

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc