Femeile care fac sport sau mişcare timp de o oră pe zi reduc riscul de a se îmbolnăvi de cancer la sân cu 11%, indiferent de vârstă şi greutate, au constatat cercetătorii din Franţa, informează dailymail.co.uk, citată de Mediafax.
Reducerea riscului de îmbolnăvire este direct proporţională cu timpul acordat exerciţiilor fizice susţinute şi mişcării, au afirmat cercetătorii francezi la a noua ediţie a Conferinţei europene dedicate cancerului la sân, care a avut loc între 19 – 21 martie, la Glasgow.
Oamenii de ştiinţă francezi au examinat rezultatele a 37 de studii, la care au participat peste patru milioane de femei.
Aceştia au descoperit că femeile care făceau mişcare o oră pe zi prezentau beneficii similare, indiferent de vârstă şi greutate, inclusiv acelea cu formele cele mai agresive de cancer.
„Acestea sunt cele mai recente studii despre relaţia dintre exerciţii fizice şi riscul de cancer la sân, prin urmare suntem încrezători că rezultatele analizei noastre sunt solide”, a declarat Mathieu Boniol, director de cercetare la International Prevention Research Institute din Lyon.
Studiul s-a concentrat pe exerciţiile fizice intense, dar cercetări anterioare indică faptul că şi activitatea fizică moderată – de exemplu, plimbările de o oră pe zi – scade riscul de îmbolnăvire.
Cercetătorii cred că mişcarea are un rol benefic deoarece le ajută pe femei să piardă în greutate, reducând astfel cantitatea de hormoni cancerigeni produşi de grăsimea corporală.
Femeile supraponderale au un nivel mai ridicat de hormoni cancerigeni, cum ar fi estrogenul şi insulina, iar probabilitatea ca aceştia să fie absorbiţi de celulele sânului, unde pot favoriza apariţia cancerului la sân, este mai mare.
„Vestea bună este că are efecte benefice şi activitatea fizică moderată, care poate fi promovată de activităţi precum grădinăritul, treburile casnice sau o plimbare în pas vioi”, a precizat şi Hannah Bridges, de la fundaţia Breakthrough Breast Cancer.