O singură doză de vaccin Pfizer ar putea fi suficientă, sunt de părere cercetătorii israelieni de la Centrul Medical Sheba, unul dintre spitalele de top din Israel.
Potrivit datelor obținute în urma monitorizării a 9.000 de lucrători din domeniul medical vaccinați împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer&BioNTech, o singură doză are o eficacitate de 85% la 3 săptămâni de la inoculare. Altfel spus, persoanele vaccinate nu dezvoltă forme simptomatice de COVID-19, în cazul în care se infectează.
Mai mult, rezultatele indică o reducere a transmisibilității SARS-CoV-2 de 75%, ceea ce este impresionant după doar o singură doză de vaccin Pfizer. Asta înseamnă că un test PCR pozitiv la o persoană vaccinată ar putea releva, de fapt, doar fragmente foarte mici de coronavirus – deci o încărcătură virală extrem de scăzută la nivelul nasului sau gâtului – care nu pot fi transmise mai departe.
Simplu spus: chiar și infectată, o persoană vaccinată nu transmite mai departe coronavirusul. Iar acest lucru este, de fapt, scopul vaccinării – și anume reducerea transmisibilității prin dobândirea imunității colective, prin vaccinare. Virusul este „fărâmițat” până când efectiv dispare.
O altă descoperire interesantă a savanților, publicată în revista științifică The Lancet, este faptul că vaccinul anti-COVID de la Pfizer poate fi depozitat la temperaturi cuprinse între minus 15 și minus 25 de grade Celsius, timp de 2 săptămâni.
Inițial, producătorul anunțase că vaccinurile trebuie ținute la minus 70 de grade pentru a-și păstra proprietățile. Acest aspect nou descoperit ar putea accelera procesul de vaccinare, ca urmare a diminuării corvoadei logistice impuse de transportul și depozitarea acestor vaccinuri pe bază de ARN mesager.
Acum, întrebarea care se pune este: o singură doză de vaccin Pfizer este suficientă pentru a atinge această imunitate colectivă?
Cercetătorii israelieni sunt rezervați și spun că, momentan, se va merge „pe mâna” producătorului, adică se vor face în continuare două doze, la interval de 21 de zile, pentru a atinge potențialul maxim de eficacitate, respectiv de 95%.
Pe de altă parte, vaccinarea cu o singură doză de vaccin ar însemna mai multe persoane vaccinate, într-un timp mai scurt. Deci imunitatea ar fi dobândită mai rapid pe această cale.
Până acum, reprezentanții companiei Pfizer au refuzat să comenteze acest aspect, însă nu exclud varianta administrării unei singure doze de vaccin până nu vor evalua amănunțit rezultatele propriilor studii aflate în desfășurare în diverse țări, inclusiv în Israel.