O treime din supraviețuitorii COVID-19 suferă de „boli ale creierului”, arată un studiu

  • Publicat:
 O treime din supraviețuitorii COVID-19 suferă de „boli ale creierului”, arată un studiu
FOTO: Shutterstock

O persoană din trei infectate cu coronavirus suferă de probleme psihice și are simptome neurologice pe termen lung, potrivit unui studiu.

Cercetătorii au descoperit că 34% din supraviețuitorii COVID-19 au primit un diagnostic de boală neurologică sau psihică în decursul a 6 luni de la infecția cu virusul nemilos, se arată într-un studiu publicat în Lancet Psychiatry.

Cele mai comune diagnostice au fost de anxietate, la 17% dintre cei tratați pentru COVID-19, urmate de alte tulburări comportamentale, descoperite la 14% dintre pacienți.

În timp ce efectele neurologice sunt mai severe la persoanele internate în spitale, acestea sunt totuși comune și în cazul celor tratați ambulator, notează oamenii de știință.

„Această rată a crescut progresiv pe măsură ce severitatea bolii COVID-19 a crescut. Dacă ne uităm la pacienții care au fost spitalizați, această rată a crescut la 39%”, a spus Maxime Taquet, un expert  în psihiatrie de la Universitatea din Oxford și co-autor al noului studiu.

COVID-19 poate duce la boli ale creierului

Rezultatele acestui studiu ajută personalul medical să înțeleagă mai bine cum pot ajuta supraviețuitorii de COVID-19.

„Rezultatele noastre indică faptul că bolile creierului și tulburările psihice sunt mai întâlnite după COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii, chiar dacă pacienții au și alți factori de risc. Trebuie să vedem acum ce se întâmplă după aceste 6 luni”, a spus Taquet.

Studiul a scos în evidență că cei care suferă de COVID-19 au un risc de 44% mai mare de a dezvolta boli neurologice și afecțiuni psihice, în comparație cu cei care au avut gripă.

Aproximativ unul din 50 de pacienți cu COVID-19 a avut un accident vascular cerebral ischemic, provocat de un cheag de sânge.

Există vreo legătură între Parkinson și COVID-19?

Cu toate acestea, COVID-19 nu a crescut neapărat riscul pentru spectrul complet al bolilor neurologice.

„Două descoperiri importante au legătură cu boala Parkinson și sindromul Guillain-Barre. Amândouă sunt boli neurologice despre care știm că sunt asociate cu infecții virale. Nu am descoperit că acestea au fost mai frecvente după COVID-19 și după celelalte infecții ale tractului respirator la care ne-am uitat”, precizează Taquet.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult