17 persoane s-ar fi infectat cu hepatita A după ce au mâncat căpșuni, cumpărate de la un lanț american de hipermarketuri.
Căpșunile infectate au fost vândute într-un supermarket din SUA, în perioada 5 martie – 25 aprilie, potrivit Insider.
Hepatita A este o infecție a ficatului cauzată de virusul foarte contagios al hepatitei A. Majoritatea oamenilor sunt vaccinați, astfel că nu pățesc nimic dacă intră în contact cu virusul.
CDC spune că o persoană care a intrat în contact cu virusul poate opta să facă și vaccinul, iar după 2 săptămâni să verifice anticorpii.
Simptomele infecției apar între 15 și 50 de zile de la momentul în care au intrat in contact cu virusul. Simptomele includ: epuizare, pierderea apetitului, durere de stomac, greață, urină închisă la culoare, vomă și îngălbenirea pielii.
Simptomele diferă în intensitate de la persoană la persoană și durează între câteva săptămâni și două luni, fără să afecteze ficatul pe termen lung.
În cazuri rare, afecțiunea poate deveni cronică și în acest caz poate duce la insuficiență hepatică și deces. Persoanele în vârstă și cele cu sistemul imunitar compromise au risc mai mare să dezvolte cazuri mai grave de hepatita A.
Copii cu vârsta sub 6 ani cu hepatita A nu au deloc simptome, cel mai des.
Hepatitele A, B și C duce la infecția și inflamația ficatului, însă sunt virusuri diferite.
Hepatita A este cel mai des o infecție pe termen scurt și nu devine cronică, în majoritatea cazurilor, în timp ce hepatita B și C au mai multe șanse să rămână în organism și să ducă la boală cronică, care, în timp deteriorează ficatul.
Hepatita A se transmite prin contact apropiat – de exemplu, în timpul sexului cu o persoană infectată. De asemenea, oamenii pot consuma alimente infectate, fără să știe.
Hepatita B se transmite prin sânge infectate, spermă și alte fluide corporale, iar hepatita C se transmite prin sânge.
Există vaccinuri care ne protejează de hepatita A și hepatita B, însă nu și de hepatita C.