Oamenii de știință dezvoltă un vaccin simplu care are potențialul de a opri pandemiile viitoare

  • Publicat:
Oamenii de știință dezvoltă un vaccin simplu care are potențialul de a opri pandemiile viitoare

Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor care protejează împotriva COVID a fost o realizare științifică remarcabilă care a salvat milioane de vieți. Vaccinurile au demonstrat un succes semnificativ în reducerea deceselor și a bolilor grave după infecția cu COVID. Cu toate acestea, efectele pandemiei au fost devastatoare și este crucial să se ia în considerare modul de protecție împotriva amenințărilor viitoare de pandemie.

Cum ne putem proteja de pandemii viitoare?

Pe lângă SARS-CoV-2 (virusul responsabil pentru COVID), coronavirusuri anterior necunoscute au fost responsabile pentru epidemiile mortale de SARS (2003) și MERS (2012). Între timp, au fost identificate mai multe coronavirusuri de lilieci, circulante, care au potențialul de a infecta oamenii – ceea ce ar putea provoca epidemii sau chiar pandemii viitoare.

„Colegii mei și cu mine am demonstrat recent, la șoareci, că un singur vaccin relativ simplu poate proteja împotriva unei game de coronavirusuri – chiar și a celor care încă nu au fost identificate. Acesta este un pas către obiectivul nostru cunoscut sub numele de ‘vaccinologie proactivă’, în care vaccinurile sunt dezvoltate împotriva amenințărilor de pandemie înainte de a putea infecta oamenii”, a spus Rory Hills, biochimist doctorand la Universitatea Oxford, pentru sciencealert.com

Care este diferența dintre vaccinurile convenționale și cel pe care l-au dezvoltat cercetătorii de la Oxford

Vaccinurile convenționale folosesc un singur antigen (parte a unui virus care declanșează o răspuns imun) care în mod tipic protejează împotriva acelui virus și numai a aceluia. Ele nu obișnuiesc să protejeze împotriva diverselor virusuri cunoscute sau a virusurilor care nu au fost încă descoperite. „În cercetările anterioare, am arătat succesul ‘nanoparticulelor mozaic‘ în creșterea răspunsurilor imune la diferite coronavirusuri. Aceste nanoparticule mozaic utilizează o tehnologie de ‘superlipici‘ care leagă ireversibil două proteine diferite între ele”, a mai spus cercetătorul.

„Acest ‘superlipici‘ este folosit pentru a decora o singură nanoparticulă cu mai multe domenii de legare la receptor – o parte cheie a unui virus situată pe proteina spike – care provin de la diferite virusuri. Vaccinul este concentrat pe un subgrup de coronavirusuri numite sarbecovirusuri care includ virusurile care provoacă și COVID, SARS și mai multe virusuri de lilieci care au potențialul de a infecta oamenii.”

Pe măsură ce un virus evoluează, unele părți ale acestuia se schimbă în timp ce alte părți rămân la fel. Vaccinul incorporează domenii de legare la receptor (RBD-uri) evoluționar legate, astfel încât un singur vaccin antrenează sistemul imunitar să răspundă la părțile virusului care rămân neschimbate.

Acest lucru protejează împotriva virusurilor reprezentate în vaccin și, critic, protejează și împotriva virusurilor înrudite care nu sunt incluse în vaccin.

„Cu toate acestea, în ciuda succesului cu nanoparticule mozaic, vaccinul a fost complex, ceea ce l-a făcut dificil de produs la scară largă”, spune Rory Hills.

CITEȘTE ȘI: Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030

Vaccin mai simplu

Printr-o colaborare între universitățile Oxford, Cambridge și Caltech, a fost dezvoltat un vaccin mai simplu care totuși oferă această protecție extinsă. Acest lucru s-a realizat prin fuzionarea genetică a RBD-urilor din patru sarbecovirusuri diferite pentru a forma o singură proteină pe numită „cvartet”. Apoi s-a folosit un tip de lipici proteic pentru a atașa aceste cvartete la o „nanocolibă” de proteine pentru a face vaccinul. Când șoarecii au fost imunizați cu aceste vaccinuri cu nanocolibă, au produs anticorpi care au neutralizat o serie de sarbecovirusuri, inclusiv sarbecovirusuri care nu sunt prezente în vaccin. Acest lucru arată potențialul de a proteja împotriva virusurilor înrudite care nu au fost descoperite la momentul producerii vaccinului, a mai explicat cercetătorul. 

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian