Obiceiul de seară care crește hormonul foamei în ziua următoare și încetinește metabolismul

  • Publicat:
  • Actualizat:
Obiceiul de seară care crește hormonul foamei în ziua următoare și încetinește metabolismul
Mâncatul la ore târzii stimulează hormonul foamei a doua zi / FOTO: Shutterstock

Mâncatul la ore târzii ți-ar putea stârni foamea mai abitir în ziua următoare. Cercetătorii au descoperit că leptina, hormonul care controlează starea de sațietate, ar scădea, în aceste condiții. De asemenea, organismul tău ar putea arde caloriile mai greu dacă ai obiceiul gustărilor nocturne.

Era deja știut faptul că nu e indicat să mănânci seara, mai ales dacă ții la siluetă. Un studiu recent, publicat în Cell Metabolism, a demonstrat ce se întâmplă cu organismul tău dacă ai obiceiul să ronțăi seara, înainte de somn.

Obiceiurile alimentare nocturne influențează foamea în ziua următoare

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că obiceiurile alimentare de seara au efect asupra organismului în ziua următoare.

Oamenii de știință au încercat să descopere cât de important este momentul mesei, atunci când restul obiceiurilor se păstrează.

Persoanele care au mâncat ultima masă la ora 10 seara au ars mai puține calorii în ziua următoare și au avut niveluri mai mari de hormoni care induc foamea, în comparație cu persoanele care au mâncat ultima masă la ora 6 seara.

Mâncatul la ore târzii ne fac să ardem mai greu caloriile

Cei care au mâncat târziu au avut mai puțini hormoni ai sațietății și aveau risc mai mare să se îngrașe.

„Am aflat că dacă mâncăm cu patru ore înainte de somn, va avea un impact semnificativ în ceea ce privește nivelul de foame, modul în care ardem caloriile și modul în care organismul nostru depozitează grăsimea”, spune dr. Nina Vujovic, autoarea studiului și expertă în sănătatea ritmului circadian.

Participanții la studiu au fost 16 persoane, dintre care 5 femei, supraponderale sau obeze, cu vârste între 20 și 60 de ani.  Fiecare participant a urmat câte două programe: unul ce presupunea ultima masă la ora 6 seara și altul care presupunea ultima masă la ora 10 seara.

În perioada cercetării, participanții au respectat același program de somn și nu au făcut modificări în ceea ce privește alimentele alese. Cercetătorii le-au analizat sângele, temperatura corpului și modul de consum al caloriilor. De asemenea, ei au dat detalii despre momentele în care au simțit foame sau pofte.

Ce influențează apetitul și consumul de calorii

Oamenii de știință au descoperit că apetitul sau cheltuiala energetică este influențată de exercițiile fizice, postură, somn și expunere la soare.

Medicii au prelevat țesut de la participanții pentru a compara depozitele de grăsime din organism.

Descoperirea a fost clară: mâncatul târziu crește hormonul grelina, cunoscut și ca „hormonul foamei”, în ziua următoare, ceea ce ne face să avem poftă de mâncare, mai ales de gustări dulci sau foarte sărate. Nivelurile de leptină, care ne face să ne simțim plini și satisfăcuți, au fost mai scăzute, de asemenea.

Pacienții care au mâncat târziu au ars calorii mai lent și au avut mostre de țesut care arată o creștere mai mare a grăsimilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News