Nu de puține ori ai auzit că micul dejun este cea mai importantă masă din zi. Studiile demonstrează, din nou, acest aspect, menționând că dacă sari peste micul dejun poți afecta negativ funcțiile cognitive.
Rezultatele au fost raportate într-o lucrare scrisă de Dr. Changzheng Yuan și Dr. Dongmei Yu de la Universitatea Zhejiang, publicată ulterior în Life Metabolism. Descoperirile au avut la bază un studiu la care au luat parte 3.342 participanți din data de baze China Nutrition Health Survey (CHNS). Toți participanții au fost de sex masculin, cu vârsta medie de 62 de ani. Datele s-au concentrat asupra obiceiurilor alimentare ale participanților, în special dacă obișnuiau sau nu să sară peste micul dejun.
S-a luat în calcul și faptul că anumiți factori de sănătate și din stilul de viață pot afecta rezultatele studiului. Cercetătorii au descoperit că mesele la ore fixe sunt esențiale pentru sănătatea cognitivă. Pe de altă parte, atunci când sari peste micul dejun crește riscul de a-ți afecta funcțiile cognitive.
„Studiul nu este nicio surpriză pentru noi și are sens, în mare parte pentru că acesta coincide cu studii similare care sugerează rezultate asemănătoare pentru copii, adolescenți și tineri adulți care sar peste micul dejun. Indiferent de motivul pe care-l ai, fie că ești pe fugă sau nu știi ce să mănânci sau pur și simplu nu îți este foame în acel moment, să sari peste micul dejun este o idee proastă. Dacă ai o alimentație de proastă calitate acest lucru poate avea un impact negativ asupra funcțiilor cognitive”, explică pentru Eat This, Not That! Kiran Campbell, nutriționist.
Pe lângă beneficiile pe care micul dejun le are asupra funcțiilor cognitive, Campbell menționează că „dacă sari peste mesele principale, acest lucru poate avea efecte negative asupra declinului cognitiv. Studiile indică faptul că acest aspect este asociat creșterii în greutate și creșterii riscului de boli metabolice, boli cardiovasculare, hipertensiune și rezistență la insulină”.