Obiceiul nesănătos care îți pune sănătatea oaselor în pericol

Deși obiceiurile alimentare joacă un rol esențial și pot accelera procesul de pierdere osoasă: lipsa de calciu și vitamina D.
  • Publicat:
Obiceiul nesănătos care îți pune sănătatea oaselor în pericol
Foto: freepik / Obiceiul nesănătos care îți pune sănătatea oaselor în pericol

Odată cu vârsta de 30 de ani încep să apară problemele de oase, dar din fericire poți preveni pierderea masei osoase. Multe persoane nu conștientizează acest lucru până nu se confruntă cu prima ruptură de oase. Deși obiceiurile alimentare joacă un rol esențial și pot accelera procesul de pierdere osoasă, există un obicei pe care mulți îl avem și care înrăutățește acest aspect și anume faptul că ignorăm administrarea de calciu și vitamina D.

Atât vitamina D, cât și calciul sunt doi nutrienți care lucrează excelent împreună pentru oase puternice și sănătoase. Aproape tot calciul din organism se regăsește în oase. Oasele sunt făcute din 66% calciu, iar dacă nu consumi suficient calciu riști să te confrunți cu fracturi. Probabil te întrebi de cât calciu ai nevoie zilnic. Recomandările pentru adulți sunt de 1000 miligrame pe zi, iar pentru femeile trecute de 51 de ani cantitatea crește la 1200 miligrame.

Pentru asta este nevoie să consumi alimente bogate în calciu precum lapte, tofu, sardine și iaurt. În cazul în care nu reușești să absorbi calciul din alimentație, medicul îți va sugera să iei suplimente. Ține minte că fără vitamina D organismul nu poate folosi calciul pe care-l consumi pentru a-ți întări oasele. Vitamina D este unică din moment ce corpul o poate produce în urma expunerii la soare.

Natural, această vitamină se regăsește doar în pește gras și sălbatic sau în ciupercile tratate UV.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News