Nivelul crescut al enzimelor hepatice din organism îți arată că ficatul tău nu funcționează în condiții optime.
În mod constant, enzimele produse de celulele noastre hepatice sunt eliberate în fluxul sanguin. Atunci când celulele hepatice sunt rănite din varii motive, nivelul din sânge al acestor proteine poate crește.
„Cele mai întâlnite cauze ale creșterii enzimelor hepatice sunt: boala ficatului gras, consumul de alcool, medicamentele prescrise și unele medicamente fără prescripție medicală, suplimentele pe bază de plante sau cele dietetice, și hepatita virală (o boală inflamatorie a ficatului, provocată de ‘virusuri hepatotrope specifice’), a declarat Dr. Howard E. LeWine, doctor și editor medical la Harvard Health Publishing.
Steatoza hepatica sau boala ficatului gras rămâne pe primul loc în top-ul motivelor care pot duce la creșterea enzimelor hepatice, statisticile arată că între 25 și 51% dintre persoanele ale căror teste arată valori crescute ale parametrilor enzimelor hepatice suferă de boala ficatului gras.
Citește și: Boala ficatului gras, o afecțiune frecventă în rândul tinerilor
Însă, prezența acestor celule hepatice lezate nu se traduce cu certitudine într-o boală hepatică permanentă. Ficatul se poate repara în mod autonom dacă factorul care a cauzat leziunea este corectat.
Creșterea enzimelor hepatice nu este întotdeauna legată de o afecțiune de bază. Poate fi cauzată de:
Nivelul enzimelor hepatice din sânge se poate detecta cu ajutorul analizelor specifice recomandate de către medicul de familie.
Citește și: Analize pentru ficat: ce trebuie să ştii despre testele hepatice
Sursă: msn.com