Obișnuiești să cumperi cozonaci din comerț? Citește cu atenție eticheta – pot avea și 19 aditivi – studiu

Asociația Pro Consumatori a analizat cozonaci vânduți pe piața din România prin intermediul marilor supermarketuri și a ajuns la concluzia că nu au aceeași compoziție cu cei făcuți în case în mod tradițional
  • Publicat:
Obișnuiești să cumperi cozonaci din comerț? Citește cu atenție eticheta - pot avea și 19 aditivi - studiu
foto Shutterstock

Cozonacii sunt simbolul oricărei sărbători mari românești. Dar și un simbol al priceperii gospodinelor, știindu-se faptul că acest desert este pretențios. Ei bine, astăzi este ușor să cumperi cozonaci din comerț. Ba chiar poți constata că nu faci doar economie de timp ci și de bani. Pe piața din România există multe tipuri de cozonaci – de la cozonac simplu, cozonac cu nucă, stafide, cozonac cu rahat etc.

Aceștia se vând la diverse categorii de preț în funcție de greutate. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, specialiștii în nutriție și alimentație publică de la Asociația Pro Consumatori au analizat diverse tipuri de cozonac produși în brutăriile proprii și ce se vând în marile hipermarketuri din România. Iată câteva concluzii.

Concluzia specialiștilor

Cozonacii produşi în unităţile proprii de tip Brutărie ale marilor lanţuri de magazine alimentare nu au nimic din reţeta tradiţională a cozonacului. În compoziţia cozonacilor analizaţi experţii APC au identificat următoarele ingrediente: premix pentru cozonac, făină de porumb, făină de soia, şrot de soia, pesmet, amidon, margarină, fibre din citrice, albuş de ou pudră, zer praf şi alte tipuri de extracte” a declarat prof Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

Citiți cu atenție eticheta

Experții APC au constatat după ce au achiziționat cozonaci produși în brutăriile proprii ale marilor lanțuri magazine din România că nu toate etichetele au înscrise datele nutriționale, dar și că există atât cozonaci fără aditivi cât și cozonaci cu 19 aditivi în compoziție.

”Le recomand consumatorilor să nu se lase induşi în eroare de preţul mic şi denumirile atrăgătoare ale acestor produse, să citească eticheta şi să facă alegeri având în vedere calitatea ingredientelor.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: