Oboseala la volan – 190 de accidente grave în 2018 în România -vezi când au loc accidentele mai des

În 2018, şoferii care au adormit la volan au provocat 190 de accidente rutiere grave, soldate cu 67 de morţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Oboseala la volan - 190 de accidente grave în 2018 în România -vezi când au loc accidentele mai des
Oboseala la volan - 190 de accidente grave în 2018 în România, foto 123rf

Una dintre ţările în care simţi că eşti în pericol când te afli într-un autoturism aflat în trafic este cu siguranţă România. Modul în care se conduce, dar şi obosela la volan sunt printre factorii de risc. Când vine vorba despre factorii care cresc riscul unui accident rutier, viteza excesivă, distragerea atenţiei sau consumul de băuturi alcoolice se numără printre cei mai cunoscuţi. Mai există, însă, un risc despre care se vorbeşte mai puţin, dar care este la fel de periculos şi ale cărui efecte sunt comparabile cu cele ale şofatului sub influenţa alcoolului: oboseala la volan.

 

Unul dintre cele mai grave efecte ale oboselii este reprezentat de adormirea la volan, însă nu se limitează doar la acest aspect. Oboseala are efecte asupra abilităţilor conducătorilor auto, reducându-le capacitatea de concentrare şi atenţie, încetinind timpii de reacţie şi afectând abilitatea acestora de a lua decizii. 

Oboseală similiară cu consumul de alcool la volan

Mai mult decât atât, efectele oboselii la volan sunt comparabile cu cele ale conducerii sub influenţa alcoolului. Potrivit studiilor, să conduci după ce ai fost treaz 18 ore la rând este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,05%. Dacă ai fost treaz timp de 24 de ore şi conduci este ca şi când ai avea o alcoolemie de 0,10%. De asemenea, se estimează că accidentele provocate de oboseală au o probabilitate de 2 ori mai mare să fie fatale comparativ cu alte tipuri de accidente rutiere, deoarece, în astfel de momente, şoferii nu mai iau niciun fel de măsuri preventive: nu poţi pune frână dacă eşti adormit.
Tocmai de aceea, ediţia a IV-a a campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, care se desfăşoară până pe 10 septembrie a.c., aduce în atenţia şoferilor, şi nu numai, măsurile pe care conducătorii auto le pot lua pentru a reduce efectele acestui risc.

România, 2018: 190 de accidente grave din cauza adormirii la volan

Conform datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române – IGPR, în anul 2018, la nivel naţional, au fost înregistrate 190 de accidente rutiere grave, pe fondul adormirii în timpul conducerii autovehiculului, în urma cărora 227 de persoane au fost rănite grav şi 67 au decedat.
Situaţia este uşor îmbunătăţită faţă de anul precedent, însă rămâne la fel de gravă: în 2017, au fost înregistrate 200 de accidente rutiere grave din cauza adormirii şoferilor la volan, în urma acestora 235 de persoane fiind rănite grav şi 69 pierzându-şi viaţa.

Weekend-urile, dimineţile şi drumurile naţionale – momentele şi locurile în care au avut loc cele mai multe astfel de accidente

În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave, pe fondul adormirii în timpul conducerii autovehiculului, au fost înregistrate pe drumurile naţionale (153 de accidente), pe drumurile judeţene (15 accidente) şi pe străzi (13 accidente), arată datele IGPR.În aceeaşi perioadă, pe fondul adormirii în timpul conducerii autovehiculului, cele mai multe accidente rutiere grave au fost înregistrate în zilele de duminică (41 de accidente), sâmbătă (37 de accidente) şi luni (26 de accidente). De asemenea, aceste accidente au fost înregistrate dimineaţa – în intervalele orare 06.00-07.00 (25 de accidente), 05.00-06.00 (24 de accidente) şi 07.00-08.00 (17 accidente) -, respectiv după-amiaza, între 15.00-16.00 (17 accidente rutiere grave).

Vara asta, FII TREAZ LA VOLAN!

Ediţia a IV-a a campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră FII TREAZ LA VOLAN! are ca obiective atragerea atenţiei şoferilor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic asupra pericolului oboselii la volan, creşterea gradului de conştientizare cu privire la riscurile la care se expun participanţii la trafic, creşterea gradului de educaţie rutieră şi, indirect, scăderea numărului de accidente rutiere din România. Proiectul se va desfăşura, în paralel, în mediul online şi offline. Demersul „FII TREAZ LA VOLAN!” este iniţiat de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi se derulează cu sprijinul Poliţiei Române, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi al BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: