Ce legătură au ochelarii de soare cu toxina botulinică şi cu îmbătrânirea? Ei bine, simpla purtare a ochelarilor de soare, atât vara, cât şi iarna, contribuie la prevenirea apariţiei pielii. Îmbătrânirea prematură apare din 2 motive:
1. Materialul genetic – calitatea elasticităţii şi rapiditatea de oxidare a pielii este moştenită. Din păcate, acest lucru nu poate fi schimbat.
2. Expunerea la ultraviolete – grăbeşte degradarea ţesutului elastic şi a colagenului şi împiedică procesele normale de regenerare la nivelul epidermei.
„În momentul în care razele de soare cad pe faţă, din reflex musculatura din jurul ochilor (muşchiul orbicular şi muşchii frunţii) se contractă pentru a micşora ochii. Cu timpul, în locurile de contracţie se vor forma pliuri şi riduri care iniţial se vor vedea doar ca riduri de expersie, ca apoi să se vadă şi când musculatura este în repaus.
Cele mai bune mijloace de apărare pentru ochi şi frunte sunt purtarea ochelarilor de soare cu lentilă închisă şi creme de protecţie”, ne-a explicat dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog.
Cu toxina botulunică, în schimb, musculatura feţei se relaxează: „Relaxarea pe care o poate produce toxina botulunică pe frunte şi zona ochilor va întârzia apariţia şi agravarea ridurilor”, mai explică Viviana Iordache.