Un studiu privind suplimentele alimentare și coronavirus a fost realizat de cercetătorii britanici ca urmare a strângerii de informații prin intermediul unei aplicații de mobil.
Administrarea de probiotice, acizi grași Omega-3, multivitamine, sau vitamina D ar putea ajuta la diminuarea riscului infectării cu SARS-CoV-2, informează revista British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ). Aceste rezultate însă au fost observate doar în rândul femeilor, de toate vârstele și grupurile de masa corporală, nu și la bărbați. De asemenea, au fost analizate și suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul, dar acestea nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19, potrivit aceluiași studiu.
Se știe că suplimentele alimentare pot contribui la menţinerea unui sistem imunitar sănătos, iar odată cu declanșarea pandemiei vânzările de suplimente de tipul multivitaminelor au crescut în multe țări, chiar dacă nu se studiase efectul acestora asupra noului coronavirus.
Studiul a fost realizat pe 445.850 de abonați ai unei aplicații de mobil care a fost lansată în martie 2020 pentru a permite utilizatorilor din rândul populației generale să raporteze informații legate de infecția cu SARS-CoV-2 în Marea Britanie (372.720), SUA (45.757) și Suedia (27.373).
Cercetătorii au analizat informaţiile furnizate de 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din Marea Britanie (cu vârste cuprinse între 16 și 90 de ani) referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor alimentare şi la rezultatele pozitive la testele PCR sau testul bazat pe serologie pentru coronavirus. Dintre aceștia 175.652 erau utilizatori de suplimente și 197.068 non-utilizatori, iar 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2 și 349.199 au avut rezultate negative.
Inițial a fost examinată utilizarea suplimentelor în asociere cu infecția cu SARS-CoV-2 în rândul celor 372.720 de participanți din Marea Britanie, iar ulterior datele de la 45.757 de utilizatori din SUA și 27.373 de utilizatori din Suedia pentru a verifica rezultatele din Marea Britanie. În ciuda unor mici diferențe între aceste trei eșantioane grupate pe aceste țări, rezultatele studiului au fost similare.
Chestionarul a inclus utilizarea probioticelor, usturoiului, acizilor grași omega-3 („uleiuri de pește”), multivitamine, vitamina D, vitamina C sau zinc sau absența vreunui supliment.
S-a demonstrat că un număr de micronutrienți, inclusiv vitaminele C și D și zincul, joacă roluri cheie în susținerea funcției imune și reducerea riscului de infecție respiratorie. Acești nutrienți pot fi obținuți din dietă și sunt disponibili ca suplimente alimentare fie individuali sau ca parte a amestecurilor de multivitamine sau multinutrienți.
Datele acestui studiu arată pentru vitamina D un efect protector modest împotriva infecției cu noul coronavirus, cu o reducere de 9% a riscului de testare pozitivă pentru SARS-CoV-2 în eșantionul din Marea Britanie, 24% în cel din SUA și 19% în Suedia.
În cazul multivitaminelor s-au obținut dovezi care susțin un efect protector modest împotriva infecției cu SARS-COV-2, similar cu cel pentru vitamina D, cu o reducere de 13% a riscului de testare pozitivă pentru SARS-CoV-2 în utilizatorii din Marea Britanie, 12% în cei SUA și 22 % în cei din Suedia.
Studiul a oferit dovezi care susțin un efect protector la utilizatorii suplimentelor cu omega-3, cu o reducere de 12% a riscului de testare pozitivă pentru SARS-CoV-2 în eșantionul din Marea Britanie, 21% în SUA și 16% în Suedia. Totuși, în Marea Britanie, analiza stratificată arată că acest efect este în mare parte determinat de participanții femei și este semnificativ doar într-un segment masculin.
Aici, dovezile sugerează că persoanele care iau suplimente de probiotice sunt protejate mai modest, cu o reducere de 14% a riscului de testare pozitivă pentru SARS-CoV-2 în participanții la studiu din Marea Britanie, 18% în cohorta SUA și 37% în cohorta SE. Cu toate acestea, efectele probioticelor sunt specifice unor tulpinii și unor specii (nu poate fi extrapolat oricăror specii sau gen probiotic) și în acest studiu nu au fost disponibile informații despre care probiotice (sau calitatea lor) au fost utilizate de către participanți. Mai mult, atunci când cercetătorii au adaptat informațiile pentru alte variabile, inclusiv dieta, efectul probioticelor a fost mai slab, sugerând că utilizarea probioticelor poate fi confundată cu o dietă sănătoasă.
Concluzia studiului: a fost observată o asociere modestă, dar semnificativă, între utilizarea probioticelor, acidului gras omega-3, suplimentelor cu multivitamine sau vitamina D și riscul redus de a fi pozitiv pentru SARS-CoV-2 în rândul femeilor (indiferent de vârstă sau de greutate). Nu au fost găsite beneficii clare pentru bărbați și niciun efect al vitaminei C, usturoiului sau zincului.
Acesta este un studiu observațional și care de asemenea are multe limitări, inclusiv faptul că studiul s-a bazat pe datele raportate de participanți, iar nici o informație nu a fost colectată cu privire la dozele sau ingredientele suplimentelor. Deci, sunt necesare studii randomizate controlate pentru a confirma aceste constatări observaționale înainte de a putea face recomandări terapeutice.