OMS nu recomandă îndulcitorii pentru slăbit, din cauza presupuselor riscuri asociate consumului pe termen lung

  • Publicat:
OMS nu recomandă îndulcitorii pentru slăbit, din cauza presupuselor riscuri asociate consumului pe termen lung
Foto: Shutterstock

Buni, dar răi? Vorbim despre îndulcitorii care au acaparat piața de produse alimentare în ultimii ani și care sunt considerați un ajutor în procesul de slăbire.

Însă un nou ghid al Organizației Mondiale a Sănătății nu recomandă îndulcitorii, pe motiv că aceștia nu ar aduce niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți și copii. Mai mult, reprezentanții OMS susțin că folosirea îndulcitorilor pe termen lung ar fi asociată cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare.

„Lista neagră” cu îndulcitorii potențial nocivi

„Înlocuirea zahărului cu îndulcitori nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce consumul de alimente sau băuturi dulci, cum ar fi consumul de fructe sau alimente și băuturi neîndulcite. Îndulcitorii nu au valoare nutritivă”, a declarat Francesco Branca, Director OMS pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor, pentru CNN.

Printre îndulcitorii aflați pe „lista neagră” a OMS se numără acesulfam  de potasiu, aspartam, advantam, ciclamat, neotam, zaharină, sucraloză, stevia și glicozidele steviolice.

Recomandarea OMS nu se aplică persoanelor diagnosticate cu diabet și produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin îndulcitori, cum ar fi pasta de dinți, cremele și medicamentele.

Recomandările vin ca urmare a constatărilor unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile privind consumul de îndulcitori.

Ghidul OMS privind îndulcitorii, contestat

Deși recunoaște că îndulcitorii pot ajuta la scăderea în greutate și reglarea indicelui de masă corporală dacă sunt consumați pe termen scurt, OMS susține că îndulcitorii consumați pe termen lung ar avea o legătură directă cu riscurile de sănătate menționate, chiar dacă studiile incluse în ghid nu oferă dovezi clare de cauzalitate și se precizează că sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens.

De asemenea, OMS nu menționează ce înseamnă „pe termen lung” și nici cantitatea de îndulcitor considerată nocivă.

În consecință, recomandarea OMS a fost evaluată ca fiind condiționată, ceea ce înseamnă că ghidul respectiv necesită revizuiri și discuții aplicate în contexte specifice.

Există și voci care critică noul ghid al OMS. Într-un răspuns pentru CNN, dr. Keith Ayoob, consilier științific al asociației Calorie Control Council, spune că „insistența OMS doar pe prevenția obezității și a bolilor asociate este, în cel mai bun caz, înșelătoare. Îndulcitorii fără calorii sau cu foarte puține calorii sunt foarte utili în menținerea greutății corporale și reduc riscul de boli asociate obezității. Cred că mai degrabă noul ghid poate fi util pentru implementarea unor politici publice în țările unde consumul de îndulcitori este foarte ridicat.”

De asemenea, medicul endocrinolog Karl Nadolsky citează mai multe studii într-o contraopinie publicată în jurnalul Endocrine Practice, prin care arată că îndulcitorii au efecte benefice în ceea ce privește scăderea în greutate, reglarea glicemiei și reducerea riscului de sindrom metabolic.

Surse: 

„WHO advises not to use non-sugar sweeteners for weight control in newly released guideline”, who.int

„Health effects of the use of non-sugar sweeteners: a systematic review and meta-analysis”, who.int

Karl Z. Nadolsky. „COUNTERPOINT: Artificial Sweeteners for Obesity—Better than Sugary Alternatives; Potentially a Solution”, Endocrine Practice, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/j.eprac.2021.06.013

„Don’t use sugar substitutes for weight loss, World Health Organization advises”, CNN

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult