OMS: Situație alarmantă la nivel global! Peste 1 miliard de pacienți obezi! Ce este de făcut

Un miliard de oameni din întreaga lume se confruntă cu obezitate, arată datele îngrijorătoare oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
  • Publicat:
OMS: Situație alarmantă la nivel global! Peste 1 miliard de pacienți obezi! Ce este de făcut
OMS: Situație alarmantă la nivel global! Pe 1 miliard de pacienți obezi! Ce este de făcut

Un miliard de oameni din întreaga lume se confruntă cu obezitate, arată datele îngrijorătoare oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ratele de obezitate au crescut vertiginos începând din 1990, dublându-se la adulți și cvadruplându-se la copii și adolescenți.

Populația globală este de aproximativ 7,9 miliarde, ceea ce înseamnă că unul din opt oameni sunt acum supraponderali, cu 879 de milioane de adulți obezi și 159 de milioane de tineri. Cu treizeci de ani în urmă, în țările sărace erau înfometați, dar în cele mai multe locuri acum este mai probabil să fie supraponderali, au spus experții.

Insularii din Pacific sunt cei mai înfometați adulți, în timp ce cei din Vietnam și Etiopia sunt cei mai slabi. Marea Britanie ocupă locul 55 ca cea mai grasă țară pentru bărbați, din 200 de țări, și locul 87 pentru femei. Era mai mică decât în ​​SUA, unde bărbații sunt pe locul 10 ca cei mai grei bărbați și femeile pe locul 36.

Cercetătorii au spus că alimentele nesănătoase au devenit mai ieftine, în timp ce ingredientele sănătoase au devenit mai scumpe. Studiul masiv a folosit măsurători până în 2022 de la 220 de milioane de oameni din întreaga lume și a fost condus de Imperial College London, cu implicarea a 1.500 de oameni de știință.

Autorul principal, profesorul Majid Ezzati, de la Imperial, a spus: „Este foarte îngrijorător faptul că epidemia de obezitate văzută printre adulți în mare parte a lumii în 1990 este acum reflectată la copiii de vârstă școlară și adolescenți. În același timp, sute de milioane sunt încă afectate de subnutriție. Trebuie să abordăm ambele forme de malnutriție.”

Doar aproximativ unul din zece britanici erau obezi în 1990, dar acum este vorba despre aproximativ trei din zece, a scris profesorul Ezzati în jurnalul medical The Lancet.

Persoanele subnutrite sunt mai susceptibile la boli infecțioase, dar obezitatea poate duce la diabet de tip 2 și boli de inimă, poate afecta sănătatea oaselor și reproducerea și crește riscul anumitor cancere. Practic afectează fiecare sistem din corp și afectează și calitatea vieții. Există câteva vești bune despre o scădere a obezității la femei în Spania și Franța, și o încetinire a epidemiei în Europa de Vest.

Profesorul Simon Kenny, de la NHS England, a spus: „Aceste cifre sunt alarmante. Obezitatea afectează fiecare sistem de organe umane, astfel încât la o vârstă fragedă poate avea un impact major asupra vieții unui copil și poate duce la vieți mai scurte și mai nefericite.”

Foto: shutterstock

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult