Operație în premieră în România. Pacient: „Mă durea constant, nu puteam nici să dorm, eram disperat”

  • Publicat:
Operație în premieră în România. Pacient: „Mă durea constant, nu puteam nici să dorm, eram disperat”

După nenumărate terapii și medicamente luate fără niciun rezultat, un bărbat care a suferit o ruptură de ligament la mână în urma unui accident a primit, în sfârșit, șansa la o viață normală.

Medicii români au efectuat în premieră o intervenție de reconstrucție a unui ligament cu rol crucial în biomecanica pumnului prin recoltare de tendon propriu. Pacientul a fost externat în aceeași zi, iar starea sa este în prezent una bună, dar mâna sa va fi imobilizată pentru șase săptămâni, după care va începe recuperarea medicală.

Bărbatul de origine italiană a avut nevoie de intervenție chirurgicală după ce, în urma unui accident de enduro, a suferit o ruptură de ligament la mână.

Antonio Campisi povestește că timp de câteva luni a fost la mai multe consultații și a făcut nenumărate investigații, însă fără rezultat:

Am făcut tot felul de terapii, am luat medicamente, am purtat orteză, făceam kinetoterapie, dar mă durea constant, nu puteam nici să dorm noaptea, eram disperat.

Premieră în România: ligamentoplastie cu tendon propriu, de la aceeași mână

Operația în premieră a fost realizată de o echipă chirurgicală din cadrul Clinicii Zetta, coordonată de medicul specialist în Chirurgia Mâinii Iulian-Daniel Vîlcioiu. Din echipă au mai făcut parte doi chirurgi ortopezi, dar și asistenți foarte bine pregătiți.

Chirurgia pumnului este o chirurgie foarte specială și astfel de intervenții se fac în puține centre din lume. În România, abordarea este clasică și implică o altfel de strategie: controlul durerii. Noutatea intervenției constă în salvarea articulației pumnului printr-o metodă performantă, acea de ligamentoplastie cu tendon propriu, de la aceeași mână.

Este o intervenție de mare finețe, care a durat aproximativ două ore și a constat din două părți foarte importante: una de disecție foarte precisă a mâinii și una de prelucrare și fixare pe poziție a oaselor carpiene. Sunt două părți foarte diferite și necesită cunoștințe din două specialități chirurgicale: chirurgie plastică și ortopedie, a declarat dr. Iulian-Daniel Vîlcioiu.

premieră

Specialistul a adăugat că intervenția a salvat pacientul de la complicații ulterioare și multă durere. Dacă operația ar fi întârziat, acest tip de intervenție ar fi fost imposibil ulterior, iar încheietura ar fi fost afectată în timp de artroză, ceea ce s-ar fi tradus în lipsă de mobilitate și durere permanentă pe tot parcursul vieții.

Pacientul a fost externat în aceeași zi, iar starea sa este în prezent una bună, dar mâna sa va fi imobilizată pentru șase săptămâni. Ulterior, acesta va începe recuperarea medicală în cadrul echipei de Terapia Mâinii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: