Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora în România și ce efecte va avea asupra sănătății noastre

  • Publicat:
Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora în România și ce efecte va avea asupra sănătății noastre
Ora de iarnă 2022/ Foto: Shutterstock

România trece în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2022 la ora de iarnă. La fel ca în fiecare an, în ultimul weekend din octombrie, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00.

Ora de iarnă 2022: 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din an

Noaptea de sâmbătă, 29 octombrie, spre duminică, 30 octombrie 2022 va fi mai lungă cu o oră. România trece astfel la  ora de iarnă, anul acesta. Ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă din an, având 25 de ore. Trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră.

Schimbarea orei are loc de două ori pe an, în martie și în octombrie. În ultimul weekend din martie, se trece la ora de vară, iar ceasul se dă cu o oră înainte.

Ce efecte are schimbarea orei pentru sănătatea noastră

Efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează, spun specialiştii, care avertizează că bucuria unui somn prelungit dispare în câteva zile.

„Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi”, spun specialiştii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile.

Afirmaţia acestora vine în urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie şi care a demonstrat că, odată cu schimbarea orei, în ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare.

Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt chiar mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă beneficiile lenevirii din ultima duminică a lunii octombrie dispar rapid. Mulţi dintre cei care s-au declarat inițial mulţumiţi de situaţie au afirmat că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin.

Întrebaţi cum au dormit, participanţii la studiu şi-au acordat o notă de 5,4 la calitatea somnului înainte de trecerea la ora oficială de iarnă şi de 4,5 după schimbarea orei.

Trecerea la ora de iarnă poate afecta persoanele cu apnee de somn

„Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă atât acelora care au probleme cu somnul, cât şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare. Odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentuează odată cu instalarea iernii. Pe măsură ce noaptea devine mai lungă, suntem tentaţi să ne culcăm mai devreme şi să ne trezim mai târziu şi încheiem prin a fi bulversaţi”, spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

Joseph Gannon, șef al unei clinici pentru tulburări de somn din Marea Britanie, crede că schimbarea bruscă ar putea fi un motiv de îngrijorare, dar asta doar pentru o minoritate de oameni, care au diverse afecțiuni.

„Dacă ești sănătos, ai un somn bun și ești tânăr, nu există prea multe consecințe, spune el. Persoanele pe care le poate afecta ora de iarnă sunt cele care nu se odihnesc de obicei, în special cele cu afecțiuni precum apneea de somn.”

Cu o oră mai puțin de lumină, nivelurile noastre de melatonină ar putea crește, oamenii fiind puțin mai letargici decât de obicei. Specialistul spune că ar putea dura câteva săptămâni până vom scăpa de această senzație.

Sunt dovezi însă că nu doar starea de spirit se va schimba în weekendul când de schimbă ora de iarnă 2022. Studiile au evidențiat că atunci când se schimbă ora suntem mai predispuși la infarct, accident vascular cerebral, depresie, dureri de cap, scăderea imunității, oboseală accentuată, dereglări hormonale și accidente rutiere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult