Un subiect tot mai discutat în rândul specialiștilor în sănătate este ora la care ar trebui să luăm ultima masă a zilei. Un renumit medic român, chirurgul Mircea Beuran, a făcut clarificări importante despre acest obicei alimentar.
Potrivit acestuia, ultima masă nu ar trebui să fie luată prea târziu, iar momentul optim pentru a mânca este în jurul orei 19:00, mai ales pentru cei care se culcă în jurul orei 22:00-23:00.
Beuran subliniază că mesele târzii pot perturba grav procesul de digestie și pot afecta somnul, ambele fiind esențiale pentru buna funcționare a organismului.
“Din punct de vedere al volumului de mâncare, trebuie să mâncăm în așa fel încât niciodată să nu ne ridicăm sătui. Trebuie să lași această liniște a organismului de a-și prelucra bolul alimentar, pentru că efortul de a prelucra un volum foarte mare înseamnă un consum energetic foarte mare pentru unele glande cu secreție pentru tubul digestiv”, a explicat medicul în podcastul Altceva cu Adrian Artene.
Când mănânci prea târziu, digestia continuă în timpul nopții, iar acest lucru poate duce la un somn agitat și insuficient. De asemenea, medicul atrage atenția că este important să nu mâncăm până la sațietate completă, pentru a permite organismului să proceseze eficient alimentele. Un volum mare de mâncare presupune un efort suplimentar pentru glandele digestive și poate genera disconfort.
Riscurile sunt și mai mari atunci când mesele târzii sunt însoțite de alcool, care poate pune o presiune suplimentară pe pancreas și poate duce la probleme grave de sănătate.
„Mesele de noapte sunt un calvar. Dacă te culci cu stomacul plin, nici somnul nu va fi liniștit”, a explicat chirurgul Beuran.
Astfel, este esențial să adoptăm obiceiuri alimentare sănătoase și să fim atenți la momentul în care consumăm ultima masă a zilei, pentru a ne asigura o digestie bună și un somn odihnitor.
Sursă foto – DC_Studio / Envato