Ar putea momentul zilei în care primești vaccinul anti-COVID să influențeze numărul anticorpilor dobândiți post-vaccinare? Iată o întrebare la care un studiu recent pare că a primit răspunsul.
Potrivit unei cercetări efectuate în cadrul Spitalului General din Massachusetts, ora la care suntem vaccinați împotriva noului coronavirus ar putea să influențeze răspunsul imun. Cu toate acestea, subliniază cercetătorii, vaccinarea este importantă, indiferent de oră, pentru a ne proteja de formele grave de COVID-19.
Experții au descoperit că numărul anticorpilor dobândiți post-vaccinare a fost mai crescut în rândul persoanelor care au primit serul după-amiaza, sugerând astfel că ritmul circadian ar putea avea o influență în ceea ce privește răspunsul imun.
Studiul nostru observațional indică faptul că ora din zi la care primim vaccinul influențează răspunsul imun. Aceste constatări pot fi relevante pentru optimizarea eficacității vaccinului, a declarat dr. Elizabeth Klerman, coautorul studiului.
Echipa de cercetători a evaluat numărul anticorpilor după vaccinul anti-COVID în rândul a aproape 2.800 de lucrători din domeniul sănătății, ale căror probe de sânge au fost colectate în momentul vaccinării, ca parte a programului de prevenire a infecțiilor din Regatul Unit.
Pentru a investiga efectul asupra nivelurilor de anticorpi, s-au luat în considerare aspecte precum ora la care a fost efectuat vaccinul, tipul de ser utilizat (Pfizer sau AstraZeneca), vârsta, sexul și numărul de zile post-vaccinare.
Astfel, cercetătorii au descoperit că numărul anticorpilor a fost în general mai mare la cei care au fost vaccinați mai târziu în cursul zilei. Alte grupuri care au avut răspunsuri imune mai puternice au fost cele care au primit vaccinul Pfizer, femeile și persoanele mai tinere.
Aceste rezultate vin în contradicție cu ceea ce se știa până acum despre momentul la care se efectuează vaccinul, în special vaccinul împotriva gripei. Potrivit studiilor anterioare, vaccinarea antigripală la primele ore ale dimineții favorizează un răspuns imun mai puternic la bărbații vârstnici.
Vaccinul împotriva COVID-19 și vaccinul gripal au mecanisme de acțiune diferite, iar numărul anticorpilor poate varia foarte mult, în funcție de anumiți factori. Cum ar fi, de exemplu, dacă sistemul imunitar recunoaște agentul patogen de la infecții anterioare, precum gripa, sau dacă se confruntă cu un virus nou, așa cum este SARS-CoV-2, a explicat dr. Klerman.
Trebuie menționat totuși că studiul de față are anumite limitări. În cadrul acestuia nu au fost luate în considerare anumite aspecte, cum ar fi istoricul medical al participanților și tiparele de somn ale acestora, care pot influența răspunsul imun la vaccin.
Trebuie să aprofundăm aceste descoperiri ca să înțelegem mai bine cum poate fi îmbunătățit răspunsul organismului la vaccinare. Dacă aceste rezultate sunt confirmate prin studii ulterioare, am putea să le recomandăm persoanelor vârstnice sau cu boli cronice să se vaccineze după-amiaza, pentru a avea șanse mai mari să dezvolte un răspuns imun mai puternic, deci și o protecție mai ridicată împotriva bolii, a adăugat medicul.
De asemenea, Klerman și colegii ei investighează dacă efectele secundare ale vaccinului la persoanele care au fost vaccinate după-amiaza sunt mai puternice. „Dacă nivelurile de anticorpi sunt mai mari atunci când oamenii primesc vaccinul după-amiaza, s-ar putea să vedem că și efectele secundare sunt mai puternice”, a sugerat Klerman.
Descoperirile au fost publicate pe 4 decembrie în revista Journal of Biological Rhythms.