Oregano, condimentul care combate infecţiile gastroinestinale

Condimentele nu sunt utilizate doar pentru a da un gust bun preparatelor culinare, ci şi pentru a ajuta organismul să se menţină sănătos. Un astfel de condiment este şi oregano care, potrivit unui studiu recent, conţine carvacrol, o substanţă care dezarmează norovirusul, una dintre cele mai comune cauze pentru infecţii gastrointestinale însoţite de greaţă şi vărsături.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Oregano, condimentul care combate infecţiile gastroinestinale

Condimentele nu sunt utilizate doar pentru a da un gust bun preparatelor culinare, ci şi pentru a ajuta organismul să se menţină sănătos.

Un astfel de condiment este şi oregano care, potrivit unui studiu recent, conţine carvacrol, o substanţă care dezarmează norovirusul, una dintre cele mai comune cauze pentru infecţii gastrointestinale însoţite de greaţă şi vărsături.

Oregano, condimentul care combate infecţiile gastroinestinale

În urma cercetărilor s-a demonstrat că această substanţă chimică are capacitatea de a distruge învelişul protector al acestui virus,  făcându-l astfel mai vulnerabil şi mai uşor de distrus.

„Carvacrolul ar putea fi utilizat ca dezinfectant al alimentelor şi, posibil, ca dezinfectant al suprafeţelor, mai ales în combinaţie cu alţi agenţi antimicrobieni”, a declarat Kelly Bright, coordonatoarea studiului, efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea Arizona.

Norovirusul cauzează toxinfecţii alimentare şi constituie o problemă mai ales în sanatorii, spitale, vase de croazieră şi şcoli. Deşi cu simptome neplăcute, cum ar fi durerile abdominale, greaţa şi vărsăturile, infecţia trece de la sine, de obicei în câteva zile, dar se poate dovedi periculoasă pentru copii, persoane în vârstă sau care au probleme de sănătate.

Potrivit rezultatelor experimentelor, carvacrolul acţionează direct asupra capsidei, învelişul rezistent de proteine din jurul virusului, care protejează materialul genetic al acestuia.

Deoarece carvacrolul atacă elementele externe ale norovirusului, este puţin probabil că va declanşa dezvoltarea rezistenţei, consideră oamenii de ştiinţă.

Carvacrolul are proprietăţi bacteriostatice şi bactericide, acţionând nu numai împotriva norovirusurilor, ci şi a bacteriilor precum Salmonella typhimurium, Escherichia coli (inclusiv E.coli O157:H7) şi Staphylococcus aureus.

Pe de altă parte, cercetătorii nu recomandă consumul de carvacrol sub formă de concentrat, deoarece cauzează o senzaţie de arsură şi amorţeală a limbii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Te iubesc...sau te mint?
Te iubesc...sau te mint?
Recomandări: