Un regim alimentar sănătos presupune consumul celor 3 categorii principale de macronutrienţi -carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Da, aţi auzit bine, şi grăsimi.
Aceste grăsimi asigură energie şi ajută la formarea ţesuturilor, inclusiv a celor musculare. De asemenea, corpul are nevoie de grăsimi pentru a uşura absorbţia anumitor vitamine, precum vitamina A, D, E şi K, cunoscute şi sub denumirea de vitamine solubile în grăsimi. În plus, grăsimea corporală este necesară pentru a susţine funcţia reproductivă, în special în rândul femeilor, care au nevoie de un procent mai crescut de grăsime în corp pentru a suporta naşterea şi pentru a face faţă schimbărilor hormonale.
O categorie aparte de grăsimi sănătoase o constituie acizii graşi Omega 3, recunoscuţi pentru efectele lor benefice asupra inimii şi a creierului.
Organismul are însă şi un procent de grăsime care se depozitează pe diferite organe, având în unele cazuri rol de protecţie. Totuşi, aunci când procentul de grăsime este ridicat şi este repartizat în special în zona abdomenului, acesta poate fi extrem de periculos, dând naştere bolilor cardiovasculare sau diabetului.