Pacienții cu boli hepatice au probleme cu accesul la tratament și testare din cauza pandemiei

Statisticile arată că în România trăiesc aproximativ 3 milioane de persoane cu boli cronice, dintre care peste 500.000 sunt bolnavi de HIV și hepatită.
  • Publicat:
Pacienții cu boli hepatice au probleme cu accesul la tratament și testare din cauza pandemiei
Pacienții cu boli hepatice au probleme cu accesul la tratament și testarea din cauza pandemiei, foto Shutterstock

În contextul generat pe pandemia COVID-19, medicii – atât cei de boli interne, cât și gastroenterologii – au fost și continuă să fie suprasolicitați, iar clinicile de boli infecțioase sunt copleșite de afluxul de solicitări. Spitalele de boli infecțioase au devenit spitale-suport COVID-19, ceea ce face ca accesul pacienților cu alte boli să fie restricționat, atât în ceea ce privește adresabilitatea la specialiști, cât și posibilitatea de a efectua analize, investigații și tratamente. În contextul Ediției a Xll-a a Conferinței pacienților cu afecțiuni hepatice,  Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenția asupra accesului la diagnostic și tratament al pacienților hepatici.

A douăsprezecea ediție a Conferinței Naționale a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice s-a desfășurat online în perioada 29-31 octombrie iar pacienții au interacționat pentru prima dată virtual cu medici din întreaga țară atât pe probleme hepatice, cât și pe afecțiuni conexe, cum ar fi cele reumatismale sau hematologice. Conferința reprezintă un prilej de a da un nou semnal de alarmă asupra situației în care se află pacienții cu hepatite virale și de etiologie nonvirală (steatoze hepatice). Iată câteva concluzii

Doar un număr redus de pacienți cu hepatita C au acces la terapia antivirală

Astfel, APAH-RO atrage atenția că pe fondul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, se remarcă numărul redus de pacienți care au accesat terapia antivirală, în special pe programul Cost/Volum/Rezultat în hepatita C. Printre cauze, se află dificultatea de accesa unele servicii din spitale, programările destul de târzii în unele cazuri, dar și teama pacienților de a nu ajunge în spitale și a se infecta cu noul coronavirus sau de a nu fi depistați cu COVID-19.

Multe programe de testare a hepatitei au fost abandonate în pandemie

De asemenea,  APAH-RO atrage atenția că un alt factor negativ în pandemie este rata de testare extrem de scăzută comparativ cu ultimii ani, care a dus la o situație greu de anticipat la început de an. Multe programe de testare au fost abandonate și, chiar dacă medicii de familie au posibilitatea de a recomanda testarea, de a prescrie markerii virali pe analizele de bază pentru orice pacient asigurat din lista sa, suspect sau aflat în factorii de risc, în continuare numărul celor depistați este destul de mic. În acest context, APAH-RO face apel către toți cei implicați să acorde o atenție deosebită testarii și identificării pacienților cu hepatite virale care au nevoie să ajungă la un medic gastroenterolog sau de boli infecțioase (acolo unde este posibil) pentru a primi terapia antivirală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: