Pacienţii hemofilici nu trebuie uitaţi în contextul pandemiei COVID-19

Pacienţii hemofilici sunt consideraţi o categorie vulnerabilă în faţa noului COVID-19, iar vizitele la medic trebuie limitate la maximum. Ce este de făcut acum?
  • Publicat:
Pacienţii hemofilici nu trebuie uitaţi în contextul pandemiei COVID-19
Pacienţii hemofilici nu trebuie uitaţi în contextul pandemiei COVID-19, foto Shutterstock

La nivel mondial, pe 17 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Hemofiliei.  Cu această ocazie, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România (ANHR) a solicitat autorităţilor române introducerea instrumentelor digitale de monitorizare a pacienţilor hemofilici de la distanţă, în contextul pandemiei  COVID-19.

În foarte multe ţări din întreaga lume există o varietate de tipuri de aplicaţii digitale care oferă posibilitatea unui schimb de informaţii între pacient şi medicul curant, astfel încât pacientul să îşi poată administra singur tratamentul, evident, sub stricta monitorizare a medicului. Aceste aplicaţii permit analiza aderenţei la tratament, oferind în acelaşi timp protecţia datelor colectate ale pacienţilor. Iată că viaţa dovedeşte importanţa adoptării lor. Pacienţii hemofilici sunt consideraţi o categorie vulnerabilă în faţa noului COVID-19, iar vizitele la medic trebuie limitate la maximum.

Fără noi proceduri de tratament, pacienţii cu hemofilie sunt în pericol în contextul COVID-19

„În România, lipsa unor astfel de aplicaţii, în contextul pandemiei cu coronavirus, pune sub ameninţare încă un grup considerat vulnerabil. Lansăm un apel către autorităţi de a analiza posibilitatea adoptării unor măsuri care să permită, acolo unde există posibilitatea, administrarea şi monitorizarea tratamentului la domiciliu pentru pacienţii hemofilici. Pandemia a pus sistemul de sănătate al României în faţa unor mari provocări de adaptabilitate, astfel încât să poată oferi asistenţă medicală în condiţii de maximă siguranţă a actului medical. Nu în ultimul rând, solicităm autoritălor menţinerea nivelului adecvat de acces la produsele antihemofilice.” susţine preşedintele ANHRi, Nicolae Oniga. 

În starea de urgenţă, legea permite consultaţiile medicale online

În sprijinul apelului Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România vine chiar Decretul Preşedintelui României de prelungire a stării de urgenţă, unde se menţioneaza la art. 30 din Anexa 1 „- Consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, realizate pe durata stării de urgenţă, pot fi acordate şi la distanţă utilizând orice mijloace”.

                 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: